Janne Josefsson, programledare för det fällda avsnittet.

Granne var "trött på araber" – nu fälls Uppdrag granskning

Publicerad 29 oktober 2018 kl 16.36

Media. Granskningsnämnden fäller SVT:s "Uppdrag granskning" för att okommenterat ha låtit en kvinna uttala sig kritiskt om araber. Kvinnan ifråga var granne till Stockholmsterroristen Rakhmat Akilov.

Gilla artikeln på Facebook

Den var den 25 april i år som "Uppdrag granskning" sände ett uppmärksammat avsnitt om Rakhmat Akilov och terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

En av dem som intervjuades i programmet var en kvinna som hade bott granne med Akilov. Hon berättade bland annat om att terroristen vid ett tillfälle hade frågat henne om hon ville ha hjälp att slänga sina sopor.

– Jag sa "nej, tack". Jag går. Jag vill inte kontakt i alla fall med, med arabiska. Jag orkar inte, jag är trött på folket, sade kvinnan.

– Men han var inte arab? frågade reportern varpå grannen svarade:

– Ja, jag vet inte, det är samma skitjävel. Det är samma. Det är fanatic.

Anmälaren var kritisk till att SVT inte tagit avstånd från uttalandet, som enligt anmälaren "uttryckte hat mot araber och muslimer som utgjorde hets mot folkgrupp".

SVT försvarade sig med att redaktionens tolkning var att kvinnan inte talade om muslimer som grupp, eller beskrev araber som "skit", utan att uttalande riktade sig mot fanatiker och Akilov.

"SVT kan förstå att kvinnans uttalande kunde uppfattas som kränkande men vill påminna om att granskningsnämnden i tidigare beslut gett programföretag utrymme att spegla det språkbruk som används av medverkande även om en del ord och uttryck kan uppfattas som kränkande."

Granskningsnämnden väljer dock att fälla SVT för inslaget.

"Att detta kränkande uttalande förekom och lämnades okommenterat medför att inslaget strider mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft", skriver nämnden i sitt beslut.

Samma avsnitt hade också anmälts för bristande saklighet. Enligt en anmälare hade en intervju som programledaren Janne Josefsson hade med komikern Özz Nujen om den senares kopplingar till Akilov klippts på ett missvisande sätt. På denna punkt frias dock SVT av Granskningsnämnden.


Nyheter från förstasidan

Charlie Weimers (SD) i SVT: Det är Liberalernas politik som har gjort Europa otryggt

Frustrerad SD-kandidat fick inget svar från Karin Karlsbro (L). "Det hade varit jättebra om Liberalerna hade förhållit sig till verkligheten och sett att deras egen politik lett till ett mindre öppet och mindre tryggt Europa."0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus