Illustration av två kolliderande neutronstjärnor.

Guldläge för forskare när neutronstjärnor kolliderade

Publicerad 18 oktober 2017 kl 13.03

Vetenskap. I augusti upptäcktes för första gången gravitationsvågor från två kolliderande neutronstjärnor. Inom några timmar hade astronomer runt om i världen hittat källan till utbrottet i en galax 130 miljoner ljusår bort – och nu släpps flera vetenskapliga artiklar om den banbrytande upptäckten.

Dela artikeln

Observatorierna LIGO i USA och Virgo i Italien var de som stod bakom upptäckten av gravitationsvågorna i augusti. Det är också för det avgörande bidraget till LIGO-detektorn och upptäckten av gravitationsvågor som årets Nobelpris i fysik delas ut.

Nu kommer nästa stora nyhet. Den 17 augusti observerade nämligen detektorn gravitationsvågor från två kolliderande neutronstjärnor. Snabbt kunde även den optiska motsvarigheten hittas, i en närbelägen galax bara 130 miljoner ljusår bort. 

Det är första gången man kan observera ett himlafenomen i både gravitationsvågor och elektromagnetisk strålning. Ett tiotal forskare från Oskar Klein Centrum vid Stockholms universitet har medverkat i studien.

– Först trodde jag nog att det var en vanlig supernova vi tittade på. Men snart blev vi varse att det handlade om något mycket mer spännande, säger Jesper Sollerman, professor i astronomi vid Institutionen för astronomi, Stockholms universitet, i ett pressutskick.

Han är en av medförfattarna till en övergripande artikel om den elektromagnetiska studien av neutronstjärnorna. Artikeln publiceras nu i tidskriften Science.

Medförfattare Stephan Rosswog medverkar även i flera andra artiklar och leder en egen studie med inriktning på grundämnesbildningen från dessa processer, som han modellerat under många år.

– Så vitt jag kan se så stämmer mina gamla beräkningar om att ämnen som exempelvis guld faktiskt bildas när neutronstjärnor kolliderar. Det här är det bevis jag väntat på i över 20 år, säger Stephan Rosswog.

Med teleskop i Chile har Jesper Sollerman tillsammans med flera andra forskare också kunnat följa hur ljuset från neutronstjärnekrocken falnade och blev allt rödare. De observationerna publiceras nu i tidskriften Nature.

Upptäckten knyter samman studier av gravitationsvågor, elektromagnetisk strålning och grundämnesbildning. Dessutom var Stockholmsforskare inblandade i letandet efter neutriner från samma källa.

Nu har forskarna vid Oskar Klein Centrum snart färdigställt sin nya kamera på Palomar-observatoriet i Kalifornien.

– Det blir ett av de effektivaste teleskopen för att finna framtida neutronstjärnekrockar när LIGO/Virgo börjar observera igen efter sommaren, säger Jesper Sollerman.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åkesson om attacken: "Fruktansvärt"

Fördömer attentatet mot vänsterextremisterna. "Sådant måste bekämpas och tryckas tillbaka med kraft."0 

Ekonominyheter

IMF: Rysk ekonomi går bäst i hela den civiliserade världen

Trots kriget och sanktionerna.. Slår alla avancerade ekonomier i tillväxt, enligt prognos.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.