Här läxar Donald Trump upp Natotopparna

Publicerad 11 juli 2018 kl 15.46

Utrikes. USA:s president Donald Trump gick till hårt angrepp mot Tyskland och andra europeiska Natoallierade under en frukost idag med militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg. Bland annat anklagade han Tyskland för att vara i händerna på Ryssland.

Gilla artikeln på Facebook

– Tyskland är totalt kontrollerat av Ryssland. De får 60-70 procent av sin energi från Ryssland. Tycker du att det är lämpligt? För det tycker inte jag, sade Trump till Stoltenberg.

Den amerikanske presidenten ägnade frukosten inför Natotoppmötet i Bryssel med att rikta hård kritik mot Tyskland, som slutit omfattande gasavtal med Ryssland efter förbundskansler Angela Merkel beslutat att avveckla landets kärnkraft.

– Vi ska skydda Tyskland, skydda Frankrike, vi skyddar alla dessa länder. Men sedan gör flera länder gasavtal med Ryssland och betalar ryssarna miljarder dollar, sade Trump.

Donald Trump upprepade sitt vanliga klagomål, att Natoländer som Tyskland spenderar en betydligt mindre andel av sin BNP på försvaret än vad USA gör.

– Tyskland betalar bara lite mer än en procent medan USA betalar 4,2 procent av en mycket större BNP. Det är också olämpligt, sade han och fortsatte:

– Det här har pågått i årtionden. Det har tagits upp av andra presidenter men de gjorde aldrig något åt saken. Men jag måste ta upp det för jag tycker att det är väldigt orättvist mot vårt land och våra skattebetalare. De här länderna måste skärpa till sig – inte över en tioårsperiod utan omedelbart.

När Angela Merkel anlände till toppmötet försvarade hon sig mot Trumps anklagelser, enligt Yle.

–Jag har själv upplevt den tid då en del av Tyskland kontrollerades av Sovjet och jag är lycklig över att vi idag lever i frihet och kan driva vår egen politik och fatta självständiga beslut. Det här är mycket bra för det tyska folket, sade Merkel.


Nyheter från förstasidan

"Otroligt": Polen kräver svar av Sverige – om kommunistdomaren

Sveriges ambassadör kallades till polska UD. Ministern: "Det saknar motstycke att man vägrar lämna ut en stalinistisk brottsling."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus