Här läxar Donald Trump upp Natotopparna

Publicerad 11 juli 2018 kl 15.46

Utrikes. USA:s president Donald Trump gick till hårt angrepp mot Tyskland och andra europeiska Natoallierade under en frukost idag med militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg. Bland annat anklagade han Tyskland för att vara i händerna på Ryssland.

Gilla artikeln på Facebook

– Tyskland är totalt kontrollerat av Ryssland. De får 60-70 procent av sin energi från Ryssland. Tycker du att det är lämpligt? För det tycker inte jag, sade Trump till Stoltenberg.

Den amerikanske presidenten ägnade frukosten inför Natotoppmötet i Bryssel med att rikta hård kritik mot Tyskland, som slutit omfattande gasavtal med Ryssland efter förbundskansler Angela Merkel beslutat att avveckla landets kärnkraft.

– Vi ska skydda Tyskland, skydda Frankrike, vi skyddar alla dessa länder. Men sedan gör flera länder gasavtal med Ryssland och betalar ryssarna miljarder dollar, sade Trump.

Donald Trump upprepade sitt vanliga klagomål, att Natoländer som Tyskland spenderar en betydligt mindre andel av sin BNP på försvaret än vad USA gör.

– Tyskland betalar bara lite mer än en procent medan USA betalar 4,2 procent av en mycket större BNP. Det är också olämpligt, sade han och fortsatte:

– Det här har pågått i årtionden. Det har tagits upp av andra presidenter men de gjorde aldrig något åt saken. Men jag måste ta upp det för jag tycker att det är väldigt orättvist mot vårt land och våra skattebetalare. De här länderna måste skärpa till sig – inte över en tioårsperiod utan omedelbart.

När Angela Merkel anlände till toppmötet försvarade hon sig mot Trumps anklagelser, enligt Yle.

–Jag har själv upplevt den tid då en del av Tyskland kontrollerades av Sovjet och jag är lycklig över att vi idag lever i frihet och kan driva vår egen politik och fatta självständiga beslut. Det här är mycket bra för det tyska folket, sade Merkel.


Nyheter från förstasidan

Estland säger nej till FN:s migrationsavtal

Men frågan skapar kris i landet då regeringen är oenig. "När vi bildade denna koalition, kom vi överens om konsensusbeslut. Tyvärr var konsensus inte uppnådd idag."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kulturprofilens öde avgörs i hovrätten. Kvinnan sov frivilligt över hos Arnault flera gånger efter den påstådda våldtäkten.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Framtida dataspel kan läsa av dina känslor. Testas med modifierat Super Mario Bros.0 Plus

Unga cannabisrökare återfår sin kognitiva förmåga om de slutar. Betydande förbättring av verbala minnet redan efter första veckan.0 Plus

Kultur

Uttalanden om judar stoppade minnesmynt för Roald Dahl. Folkkär barnboksförfattare pekas ut som antisemit.0 

The Simpsons skrotar Apu efter "rasism"-anklagelser. Den indiske figuren försvinner helt.0