Expos Kerstin Brunnberg lämnade sin post som ordförande för Kulturrådet vid årsskiftet.

Halv miljon i bidrag till vänsterextrema Expo

Publicerad 13 januari 2015 kl 13.44

Kulturnyheter. Expo får i år 475.000 skattekronor i bidrag som är öronmärkt till kulturtidskrifter – trots att den vänsterextrema publikationen inte ens är någon kulturtidskrift.

Gilla artikeln på Facebook

De senaste år har Expos bidrag höjts successivt samtidigt som 72-åriga Kerstin Brunnberg suttit på dubbla stolar. Som Fria Tider kunde avslöja för två år sedan sitter hon nämligen själv i styrelsen för Expo, samtidigt som hon fram till den 1 januari i år har varit ordförande för Kulturrådet – alltså den bidragsmyndighet som varje år ger stora summor skattemedel till den vänsterextrema stiftelsen.

Stöd för kulturtidskrifter ska egentligen till tidskrifter som ”"vänder sig till en allmän publik med kulturdebatt i vid mening eller som huvudsakligen ger utrymme för analys och presentation inom kultur och konstarter”". Det är kriterier som Expo, som uteslutande ägnar sig åt att kartlägga och åsiktsregistrera meningsmotståndare på högerkanten, knappast uppfyller.

Alliansen ville i sin budget, som röstades igenom tack vare Sverigedemokraterna, kraftigt minska bidragen till kulturtidskrifterna. Partierna vek sig dock efter påtryckningar från journalister, Expo och andra vänsterextremister.

Listan över de, i de flesta fall vänsterradikala eller vänsterextrema så kallade kulturtidskrifter som får bidrag år 2015 går att se på Kulturrådets hemsida.


Nyheter från förstasidan

Populismen nu lika stor som socialdemokratin i Europa

"Det är ett historiskt skifte vi ser." Timbros nya index nattsvart läsning för både liberaler och sossar.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur