HMF på Facebook
Näthatsgranskarens ljusskygga medarbetare vill vara anonyma.

Har polisanmält 750 personer för "näthat" – kan utses till "årets hjälte" av Aftonbladet

Publicerad 3 mars 2018 kl 18.02

Inrikes. Varje år utser Aftonbladet åtta "hjältar" som prisas på Svenska Hjältar-galan i slutet av året. En av dem kan bli Tomas Åberg, projektledare för Näthatsgranskaren. Under lördagen har han blivit en av de nominerade på Aftonbladet.se, med motiveringen att han har "anmält 750 nättroll".

Dela artikeln

Det annars anonyma projektet Näthatsgranskaren har en offentlig projektledare, Tomas Åberg, 43.

Han har tidigare arbetat som polis och startade Näthatsgranskaren ihop med en kompis som varit systemutvecklare.

Tomas Åberg har anmält 750 personer för så kallat "näthat" på internet, skriver Aftonbladet idag. 14 procent av fallen har gått vidare till åtal och cirka sju procent har slutat i en fällande dom.

På lördagen listas Tomas Åberg och Näthatsgranskaren i Aftonbladets Svenska Hjältar, som startades 2007 och varje år prisar "vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet".

– Vi tillverkade ett eget sökprogram som hittar ord och fraser som kan misstänkas utgöra hets mot folkgrupp, uppvigling och olaga hot, säger Tomas Åberg till Aftonbladet och påpekar att man vill vara en motvikt mot det "radikaliserande och grova språkbruket" på nätet.

Enligt Åberg är utvecklingen på internet "riktig farlig" och han satsar nu på att utvidga verksamheten, så att så många svenskar som möjligt stoppas från att "radikaliseras".

Många av de som fastnat i Åberg "sökprogram" och anmälts för hets mot folkgrupp är äldre damer som skrivit upprörda inlägg på Facebook om invandringen till Sverige.

Inte mindre än 15 personer arbetar nu med Näthatsgranskaren, som enligt Aftonbladet "jagar" individer som uttrycker "kriminell hets". Men samtidigt som Näthatsgranskaren arbetar med att identifiera personer som uttrycker åsikter de inte vill veta av, är projektets andra medarbetare själva anonyma. Detta med förklaringen att "Vi vill rikta fokus mot punkterna ovan. Inte mot vår grupp eller specifika medlemmar i den", som det står på Näthatsgranskarens hemsida.

Under 2017 fick Näthatsgranskaren 600.000 kronor i statligt stöd av MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

"De är inget annat än ett digitalt medborgargarde som agerar under en osynlighetsmantel, samtidigt som de godtyckligt avgör vad som får sägas, och av vem, en verksamhet som stöttas av Sveriges makthavare. Är det verkligen så här demokrati ser ut?", har författarinnan Katerina Janouch skrivit i en kritisk artikel om Näthatsgranskaren.

Om Tomas Åberg blir årets "Svenska hjälte" återstår att se när Aftonbladets jury utser åtta "hjältar" som sedan prisas på Svenska Hjältar-galan i TV4 och på Aftonbladet.se i december.


Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ingrid Carlqvist blev förtalad av C-politiker – förlorar ändå målet: "Absurt"

Kallades nazist av Anton Sauer (C). Ska betala politikerns rättegångskostnader på 60.000 – trots att domstolen slår fast att hon utsatts för förtal0 

Ekonominyheter

KI: Lågkonjunkturen bottnar i år

Snart vänder det, enligt KI.. Serie räntesänkningar inleds i juni, enligt ny prognos.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Nya finska studien. Särskilt antivita lider av dålig psykisk hälsa.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Stickning hjälper mot psykisk ohälsa. Bekräftat av forskare.0 

Förundersökning mot islamgranskande forskare läggs ned. Åtalsanmäldes för avhandling om att islamister infiltrerat svenska samhället.0 

Kultur