HD fäller hockeyspelare för misshandel efter "cross-checking"

Publicerad 10 juli 2018 kl 13.11

Lag & Rätt. Högsta domstolen dömer ishockeyspelaren Jakob Lilja för misshandel till villkorlig dom. Detta sedan han utdelat ett kraftigt slag med klubban mot en motståndare.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i mars 2015 som Jakob Lilja under ett kval till SHL utdelade ett kraftigt slag med klubban, en så kallade cross-checking, som träffade i nacken på en motståndarspelare. Lilja fick matchstraff och händelsen anmäldes till Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd. Nämnden beslutade att stänga av spelaren i ett antal matcher.

Han åtalades även för misshandel.

Såväl tingsrätten som hovrätten kom fram till att slaget utdelats "vid sidan av spelet" och dömde ishockeyspelaren för misshandel till villkorlig dom och böter.

Högsta domstolen fastställer nu hovrättens domslut när det gäller bedömningen av gärningen, men bestämmer påföljden till villkorlig dom utan böter.

Högsta domstolen framhåller i domen att såväl handlingar som håller sig inom spelets regler som handlingar som strider mot dessa men håller sig inom spelets ramar normalt är tillåtna, även om de i och för sig uppfyller rekvisiten för till exempel misshandel. "Detta följer av brottsbalkens undantagsregel om samtycke och av de oskrivna reglerna om social adekvans", skriver domstolen.

Högsta domstolen har emellertid, på samma sätt som tingsrätten och hovrätten, kommit fram till att slaget utdelades vid sidan av spelet och att gärningen därmed "inte kan anses vara tillåten med stöd av de nyss nämnda undantagsreglerna".

På grund av det disciplinstraff som spelaren tilldelats anser HD att den villkorliga domen inte ska förenas med böter.

Att misshandeln skedde "vid sidan av spelet" innebär inte att den skedde utanför isen. I en filmsekvens kan man se hur den dåvarande Röglespelaren slår klubban i nacken på Malmöspelaren Jens Olsson, som inte har pucken och för tillfället är till synes passiv i spelet.

Jakob Lilja kallar själv domen för "märklig".


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kulturprofilens öde avgörs i hovrätten. Kvinnan sov frivilligt över hos Arnault flera gånger efter den påstådda våldtäkten.0 

Mer från Lag & Rätt

Åklagare spred SD-kritik – och åtalade SD-politiker

Delade film som jämställer SD med nazister.. "Jag är motståndare till rasism och det ligger i linje med min yrkesroll."0 

Stureplansmördaren kan bli fri om två år

Tommy Zethraeus får straffet tidsbestämt.. 39 års fängelse blir 26 års fängelse enligt det kontroversiella svenska systemet.0 

Sidor

Vetenskap

Framtida dataspel kan läsa av dina känslor. Testas med modifierat Super Mario Bros.0 Plus

Unga cannabisrökare återfår sin kognitiva förmåga om de slutar. Betydande förbättring av verbala minnet redan efter första veckan.0 Plus

Kultur

Uttalanden om judar stoppade minnesmynt för Roald Dahl. Folkkär barnboksförfattare pekas ut som antisemit.0 

The Simpsons skrotar Apu efter "rasism"-anklagelser. Den indiske figuren försvinner helt.0