Konstbeslaget i Malmö

HD tar inte upp Dan Park-mål

Publicerad 2 juni 2015 kl 17.14

Inrikes. Högsta domstolen har beslutat att inte meddela prövningstillstånd i målet mot gatukonstnären Dan Park och galleristen Henrik Rönnquist. Hovrättens domar rörande åsiktsbrottet hets mot folkgrupp står därmed fast.

Gilla artikeln på Facebook

Åsiktsbrottet ägde rum den 5 juli förra året. Då stormade polisen in på galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö, grep konstnären och beslagtog en rad konstverk som sedan förstördes.

Både konstnären och galleristen dömdes senare för "hets mot folkgrupp" i tingsrätten och i oktober fastslog hovrätten att duon gjort sig skyldiga till åsiktsbrottet.

Nu har HD beslutat att inte ta upp fallet.

"Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd", skriver domstolen.

Enligt Henrik Rönnquist har Dan Park tio dagar till att sitta av efter att ha dömts till fem månaders fängelse. Själv dömdes galleristen till två år villkorlig dom.

– Vilken konst som får visas idag i Sverige är alltså begränsad, den kan censureras, den kan beslagtas av rättsväsendet, säger Rönnquist i en kommentar.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus