HIV ökar i Sverige

Publicerad 13 april 2012 kl 08.40

Inrikes.Sverige har en ökande trend av antalet rapporterade hivfall sedan 2003. Detta uppger smittskyddsenheten i ett pressmeddelande.

Gilla artikeln på Facebook

Den ökande trenden har visserligen minskat något under 2011, men generellt är kurvan stigande. 2003 anmäldes totalt 379 fall av hiv, medan siffran för 2011 stigit till 465 fall.

För att råda bot på detta trycker smittskyddsenheten särskilt på riktade insatser för att därmed öka tillgängligheten till provtagning och rådgivning. Särskilt viktigt är det att nå riskgrupperna unga, unga vuxna och homosexuella.

Ett annat problem är att i 60 procent av de hivfall som anmäldes under 2011 var sjukdomen i ett sent skede. Detta gällde särskilt migranter härrörande från länder där förekomsten av smittan är hög, vilket nästan uteslutande rör sig om afrikanska länder.

Mörkertalet tros dock vara stort, eftersom endast cirka 40 procent av alla invandrare genomgår den frivilliga och skattefinansierade hälsoundersökningen som de erbjuds. Smittskyddsenheten trycker därför på att fler måste få erbjudande om provtagning efter ankomst till Sverige, för att därefter erbjudas behandling.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Kasselstrand: Youtube och Bonnier har "förklarat krig" mot yttrandefriheten

Effekten av Bonnierjättens drev mot yttrandefriheten: Demokratiska politiska partier får sina lagliga valfilmer systematiskt borttagna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Mer från Inrikes

16 miljoner extra till bostäder för "ensamkommande"

Kommunstyrelsen i Göteborg säger ja till förslaget.. "Det är många ensamkommande som inte har någonstans att ta vägen."0 

Flera gripna efter dödsskjutning i Malmö

Sjukhuset spärrades av under natten.. Skjutningen ska ha kopplingar till trippelmordet tidigare i veckan.0 

Sidor

Vetenskap

Vänstervrede när Steam lovar sluta censurera politiskt inkorrekta spel. Kommer bara ingripa vid olagligt innehåll och "trollningar".0 Plus

Kultur

"Jihad"-arab ska rappa i Bataclan. Platsen där 90 människor mördades kallblodigt av jihadister.0