Den 53-åriga feministen Anna Serner, känd för sina utspel om "gubbslem", hotar med drastiska åtgärder.

Hotar dra in statliga stödet till manliga filmskapare

Publicerad 13 maj 2018 kl 20.27

Kulturnyheter. Trots att mycket få kvinnor vill bli filmskapare kräver statliga Svenska Filminstitutet nu att könsfördelningen omedelbart ska bli 50/50. Annars kommer marknadsstödet till männen att dras in.

Gilla artikeln på Facebook

Att ett mycket större antal män än kvinnor väljer att bli filmregissörer skapar stora problem för Svenska Filminstitutet, som finansierar den svenska filmproduktionen med hjälp av bidrag.

Det helt och hållet skattefinansierade institutets "verkställande direktör", den 53-åriga feministen Anna Serner, hotar nu att dra in stödet till manliga filmskapare.

– Om inte vi ser att branschen hjälper oss att nå 50/50 bakom kameran även på de stora budgetarna då kommer vi att öronmärka hela 2020-års marknadsstöd till bara kvinnliga filmskapare, säger Serner till Kulturnyheterna.

Marknadsstödet utgör ungefär en tredjedel av det totala filmstödet, skriver SVT.

Svenska Filminstitutet har tidigare fått kritik för sina hårda politiskt korrekta krav för filmer som ska beviljas finansiering. 

Få svenska filmskapare har idag möjlighet att klara finansieringen till långfilmer utan stöd från det statliga institutet.

Anna Serner uppmärksammades för några år sedan när hon kallade journalisten Janne Josefsson och andra män för "gubbslem".


Ekonominyheter

Rotschild orolig för världsordningen

Dollarn kan sluta vara världsvaluta.. Ledare som Trump samarbetar inte med andra, varnar bankiren.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Mer från Kulturnyheter

Pedofilerna arbetar febrilt – för att bli en del av Pride

Redo för HBTQ... P?. Pedofila rörelsen är tillbaka – med egen flagga och nya politiskt korrekta begrepp.0 Plus

Ulf Lundell sågar Pascalidous "Nobelpris"

"Är det feminism så är det gymnasialt.". Tror inte att någon författare med självbevarelsedrift kommer att ta emot priset0 

Sidor

Vetenskap

Hajarna påverkas av dinosauriedödande asteroiden – än idag. Lever ännu med sviterna av en katastrof för 66 miljoner år sedan.0 

Unik svensk miniubåt tas i bruk. Ska studera havsbotten på stora djup.0 Plus

Kultur