68 checkar ut

Ingen fattigpension för svenska boomers

Publicerad 8 augusti 2018 kl 20.40

Ekonomi. De anklagas för att låta sina föräldrar svälta ihjäl på äldreboenden och göra sina barn bostadslösa med klipp och ombildningar på bostadsmarknaden. Men när den svenske babyboomern nu själv går i pension blir ålderdomen än mer guldkantad än yrkeslivet, skriver SCB:s tidning Välfärd.

Gilla artikeln på Facebook

Bland 40-talisterna, den så kallade 68-generationen, som har gått i pension de senaste åren har en klar majoritet bättre ekonomisk standard som pensionärer än de hade när de var i yrkesverksam ålder.

Medan deras föräldrageneration ofta förknippas med vanvård och fattig­pensionärer har 83 procent av 40-talisterna en högre ekonomisk standard 2016, då de var 67 år, än de hade 1999 som 50-åringar.

Slipper jobba till 75
För dem födda 1948 var motsvarande andel 78 procent och även för dem födda 1943–1947 var andelen högre än 50 procent. Utvecklingen beror bland annat på att de som föddes under senare delen av 1940-talet har haft många år med stigande reallöner mellan 1999 och året de gick i pension.

Detta innebär att den minskning av inkomsten som de allra flesta får när de går i pension inte blev större än att de hade ungefär samma ekonomiska standard det år de fyllde 70 år som de hade när de var 56 år.

I femtioårsåldern är det också många som har hemmaboende barn. Att barnen flyttar hemifrån innebär oftast en kraftig ökning av den ekonomiska standarden för den eller de som är kvar i hushållet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Finansmän efter Metoo: "Undviker kvinnor till varje pris"

Isolering från kvinnor ny strategi mot falska anmälningar.. Män i finansbranschen undviker affärsluncher, möten i enrum, vägrar sitta bredvid kvinnliga kollegor på flyget och bokar hotellrum på olika våningar.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Ekonomi

Vetenskap

Nu skickas svenska instrumentet till månens baksida. Lyfter under kvällen svensk tid.0 Plus

Världens äldsta spår av pest hittat – i svenska Falköping. Forskare gjorde fyndet i 5.000 år gammal grav.0 

Kultur

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus

Unikt Linnéporträtt tillbaka i Sverige. Kända teckningen har varit på villovägar under en okänd tid.0