Läget i ekonomin
Utländska investerare ger underbetyg för svensk ekonomi, "något som vi inte har sett på väldigt länge", enligt Annika Winsth.

"Internationella investerare börjar bli bekymrade"

Publicerad 22 november 2017 kl 15.48

Ekonomi. Det är det hastiga prisraset på den svenska bostadsmarknaden som lett till en svagare krona under hösten. Det är ett underbetyg för den svenska ekonomin, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth till Dagens Industri.

Gilla artikeln på Facebook

Winsth uppger i Di-podden Makrorådet att Internationella investerare "börjar bli bekymrade för den svenska bostadsmarknaden".

– Det syns mycket tydligare i kronan än det syns i räntemarknaden. Det är en tydlig markering mot att man är bekymrad över utvecklingen på bostadsmarknaden.

Hon kallar det en signal om ett underbetyg för svensk ekonomi, något som vi inte har sett på väldigt länge.

Danske Bank har samtidigt kommit fram till att ett prisras på 10 procent på den svenska bostadsmarknaden sannolikt kommer att slå hårt mot nybyggandet och utradera tillväxten under 2018.

– Vi har kommit fram till att det som verkar vara en rimlig respons i byggandet – det är att det går ned med 30-40 procent. Någonstans i det häradet kan man nog räkna med vid ett tioprocentigt boprisfall, säger Danske Banks chefsekonom Michael Grahn till Sveriges Radio.

"Så redan valåret 2018 kan svensk ekonomi vara inne i en lågkonjunktur på grund av bostadsprisernas utveckling, rent av recession, om man får spridningseffekter bortom enbart bostadsmarknaden", kommenterar finansbloggaren Lars Wilderäng.


Nyheter från förstasidan

Orbán: Vänstern utgör ett dödligt hot mot Europa – "Försöker utrota nationerna"

Uppmanar alla Europavänliga människor att gå och rösta i söndagens EU-parlamentsval. "Om vänstern styrt Ungern hade vi haft hundratusentals invandrare från Afrika eller Mellanöstern i vårt land."0 

Ekonominyheter

Göran Persson föreslås bli ordförande för Swedbank

"Göran har en imponerande meritlista.". 70-årige S-pampen erbjuds nytt toppuppdrag efter skandalerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Ekonomi

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Löfvens finansguru om invandringen: Kan krascha Sverige

Varnar för "allvarlig konjunkturnedgång".. Finanspolitiska rådet om att tillväxten per capita är usel två år i rad – till följd av invandringen från tredje världen.0 

Sidor

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0