Invandrarkvinna får lägre straff – trodde det var lagligt misshandla barn i Sverige

Publicerad 8 februari 2019 kl 09.41

Lag & Rätt. En afghansk mamma som under flera års tid slog sina barn får nu lägre straff eftersom det i Afghanistan och Iran är tillåtet att aga sina barn, uppger Metro.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Solna tingsrätt som dömer en 30-årig invandrarkvinna till lägre straff med hänsyn till att hennes hemländer tillåter våld mot barn.

Kvinnan är från Afghanistan men har även bott flera år i Iran.

De kom till Sverige 2015 som "flyktingar".

Hon åtalades för grov fridskränkning av sina tre barn, men döms nu endast för grov fridskränkning mot två av dem samt för misshandel av det tredje. Det handlar om två tonåring samt ett litet barn.

Kvinnan nekade till brott och hävdade att hon inte kände till att det i Sverige är olagligt att slå sina barn, varför försvaret åberopade så kallad straffrättsvillfarelse.

Domstolen har inte kunnat fastslå om detta stämmer, men utredningen visar att kvinnan via sin tolk visst informerats om att aga är olagligt.

Enligt Metro har dock rätten tagit hänsyn till "de förhållanden som mamma kommer ifrån" och "den till synes isolering i hemmet och avsaknad av kontakt med det svenska samhället som hon befunnit sig i sedan familjen kom till Sverige".

Brottets straffvärde är drygt ett års fängelse. Men rätten dömer kvinnan till tre månaders fängelse samt skyddstillsyn. Fängelsestraffet kvittas dock bort, eftersom hon redan suttit häktad.

– Det är en ganska ovanlig invändning som man oftast inte får gehör för eftersom man förväntas känna till den lagstiftningen som finns i det land man befinner sig i, säger åklagaren Carolina Frohm till Metro om försvarets invändning om straffrättsvillfarelse.

Det är oklart om domen kommer överklagas.

I sociala medier rasar vissa mot domen.

Så här skriver Hanif Bali på Twitter:

"Signalen till pojkar och flickor med invandrarbakgrund är tydlig: Om era föräldrar skiter i att integrera sig, om de isolerar sig, om de lever enligt sitt hemlands normer - så får de slå sönder er, och vi kommer ge dem rabatt för det. Mvh ”Rättsstaten” Sverige."


Nyheter från förstasidan

Vänsterpartiet vill hjälpa IS-terroristerna tillbaka till Sverige: "Rimligt"

Anser att regeringen aktivt ska medverka till ett överlämnande. Partiet vill inte heller dra in medborgarskap eller se några andra lagändringar gällande hanteringen av terrorister.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus