Invandrarkvinna får lägre straff – trodde det var lagligt misshandla barn i Sverige

Publicerad 8 februari 2019 kl 09.41

Lag & Rätt. En afghansk mamma som under flera års tid slog sina barn får nu lägre straff eftersom det i Afghanistan och Iran är tillåtet att aga sina barn, uppger Metro.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Solna tingsrätt som dömer en 30-årig invandrarkvinna till lägre straff med hänsyn till att hennes hemländer tillåter våld mot barn.

Kvinnan är från Afghanistan men har även bott flera år i Iran.

De kom till Sverige 2015 som "flyktingar".

Hon åtalades för grov fridskränkning av sina tre barn, men döms nu endast för grov fridskränkning mot två av dem samt för misshandel av det tredje. Det handlar om två tonåring samt ett litet barn.

Kvinnan nekade till brott och hävdade att hon inte kände till att det i Sverige är olagligt att slå sina barn, varför försvaret åberopade så kallad straffrättsvillfarelse.

Domstolen har inte kunnat fastslå om detta stämmer, men utredningen visar att kvinnan via sin tolk visst informerats om att aga är olagligt.

Enligt Metro har dock rätten tagit hänsyn till "de förhållanden som mamma kommer ifrån" och "den till synes isolering i hemmet och avsaknad av kontakt med det svenska samhället som hon befunnit sig i sedan familjen kom till Sverige".

Brottets straffvärde är drygt ett års fängelse. Men rätten dömer kvinnan till tre månaders fängelse samt skyddstillsyn. Fängelsestraffet kvittas dock bort, eftersom hon redan suttit häktad.

– Det är en ganska ovanlig invändning som man oftast inte får gehör för eftersom man förväntas känna till den lagstiftningen som finns i det land man befinner sig i, säger åklagaren Carolina Frohm till Metro om försvarets invändning om straffrättsvillfarelse.

Det är oklart om domen kommer överklagas.

I sociala medier rasar vissa mot domen.

Så här skriver Hanif Bali på Twitter:

"Signalen till pojkar och flickor med invandrarbakgrund är tydlig: Om era föräldrar skiter i att integrera sig, om de isolerar sig, om de lever enligt sitt hemlands normer - så får de slå sönder er, och vi kommer ge dem rabatt för det. Mvh ”Rättsstaten” Sverige."


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus