Konflikten Israel-Palestina

Israel: 24 av 60 dödade var "militanta"

Publicerad 15 maj 2018 kl 19.28

Utrikes. Så många som 60 palestinier dödades under måndagens protester i Gaza. Israel hävdar att 24 av dem var "militanta", rapporterar Haaretz. Amnesty och andra kritiker sågar dock Israels massdödande, som av den palestinska myndigheten har kallats för en "fasansfull massaker".

Gilla artikeln på Facebook

Minst 24 av de 60 palestinier som dödades under måndagens demonstrationer i Gaza ska ha varit "militanta". Det menar Israels militär IDF, och de flesta ska ha tillhört Hamas.

Sex av de dödade var barn. Dessutom skadades cirka 2.400 palestinier, varav hälften med skarp ammunition.

Haaretz utrikespolitiske redaktör Asaf Rondel skrev på Twitter på måndagen att "den israeliska armén har kameror som bevakar varje tum av (säkerhetsstängslet), men det finns inte några bevis på palestinier med vapen eller något våld som ursäktar användandet av skarp ammunition mot över 2.000 obeväpnade demonstranter".

På tisdagen upprepar han detta, och skriver om Israels påstående att 24 av de dödade var "militanta", att "trots alla kameror som övervakar staketet, finns det ingen bild som visar att någon bär vapen innan de skjuts till döds av israeliska krypskyttar".

Rondel har även publicerat en film som ska visa hur israeliska soldater under de veckolånga protesterna i Gaza skjuter rakt in i en folkmassa.

En video som IDF publicerat (se nedan) sägs visa åtta palestinier som kastar granater mot den israeliska militären. Enligt Rondel syns dock fortfarande inga vapen på filmen, bara explosioner innanför gränsen.

En annan IDF-tweet visar bilder på bland annat stenkastare, molotovs, brinnande däck och bultsaxar. Oklart när exakt alla bilder tagits.

I ett uttalande menar Amnesty International att Israels våld var obefogat och ett brott mot folkrätten.

"Även om vissa demonstranter kan ha deltagit i någon form av våld, motiverar detta fortfarande inte användningen av skarp ammunition. Enligt internationell rätt får skjutvapen endast användas för att skydda mot överhängande faror som hotar livet eller kan leda till allvarlig skada", skriver organisationen på sin hemsida.

Den libertarianske politikern och förre presidentkandidaten i USA, Ron Paul, har tidigare hävdat att grundandet av Hamas – som 2006 vann det palestinska parlamentsvalet och som av IDF anklagas för de pågående våldsamheterna i Gaza – uppmuntrades av Israel för att motverka den mycket populäre palestinske ledaren Yassir Arafat, som dog 2004. Därefter ska Hamas ha använts som argument för att isolera Gaza och motivera attacker mot området.

"Först hjälper vi direkt och indirekt till att genom Israel etablera Hamas. Sedan låter vi dem hålla demokratiska val, så Hamas blir dominerande, och då börjar vi döda dem", säger Ron Paul i ett tal.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Nästan alla lever på bidrag. "Anmärkningsvärt" att folkslaget ändå anser sig ha överlägset bäst livskvalitet, enligt forskare.0 Plus

Vetenskap

Särskilda celler gör vissa modigare. Forskarnas upptäckt kan förklara skillnaden i riskbeteende.0 

Få samhällsvetenskapliga studier seriösa. Forskare upprepade studier från de mest prestigefyllda tidskrifterna.0 Plus

Kultur

Alla gamla svenska tidningar snart gratis på nätet. Svenska pressarvet kan digitaliseras tack vare donation.0 

Afrikanskättad skådis kan bli nästa James Bond – "Tiden är inne". Producenten öppnar dörren för svart James Bond.0 Plus