Jimmie Åkesson: Sänk bensinskatten – Sverige påverkar ändå inte det globala klimatet

Publicerad 25 april 2019 kl 13.24

Inrikes. 16-åriga Greta Thunberg har en pr-firma bakom sig och därför har hon blivit så känd. Det hävdar SD-ledaren Jimmie Åkesson i torsdagens Malou efter tio i TV4. En "iscensatt pr-kampanj" som media gärna driver på, kallar han det.

Gilla artikeln på Facebook

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson verkar inte helt övertygad om den gällande dogmen i klimatfrågan. I varje fall är debatten i frågan väldigt skev.

– Klimatfrågan diskuteras mest men det är också en av de mest infekterade frågorna. Det finns en linje och avviker man från den så är man ond, ungefär som invandringspolitiken, säger han i TV4.

Åkesson påpekar att han inte förnekar klimatförändringar, men som politiker måste han framför allt se till landets bästa.

Han menar att den verkligen intressanta frågan är hur effektiv klimatpolitiken är. Jimmie Åkesson förklarar att Sverige lägger miljarder kronor på "fullständigt ineffektiv klimatpolitik" när man egentligen borde satsa på att utveckla kärnkraften.

Enligt partiledaren drivs dagens klimatpolitik av stockholmare som inte alls förstår människor som till exempel bor i det norrländska inlandet och är helt beroende av bilen. En ineffektiv politik leder också till att Sverige mister sin konkurrenskraft, vilket han menar är farligt.

SD-ledaren vill också sänka eller åtminstone inte höja bensinskatten.

Han menar att bensinskatten i Sverige inte påverkar det globala klimatet "över huvud taget". Det är bara Kina och andra stora länder som skulle kunna ha en inverkan, om de drog ned på sin kolkraft.

– Det spelar ingen roll hur mycket Greta sitter på Mynttorget eller hur mycket vi höjer bensinskatten här, det kommer inte påverka klimatet över huvud taget, påpekar han.

På frågan hur Greta då kan ha fått så mycket uppmärksamhet i världen, svarar Åkesson att det är en pr-firma som ligger bakom 16-åringens framgångar. Enligt Jimmie Åkesson handlar det om en "iscensatt pr-kampanj" som också media driver på. Han påpekar att hon är "ett barn", men att han samtidigt har ett respekt för hennes engagemang.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Valsedlar försvinner mystiskt. "Främst Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige som är drabbade."0 

Halvering av svenska aborter på tio år

Utförs också allt tidigare – med tabletter.. Men fortfarande genomfördes nästan 36.000 aborter i Sverige år 2018.0 

Araber åtalas för brutal våldtäkt – kidnappade kvinna under knivhot och våldtog henne

Knivrånade också offret på pengar.. "Efteråt har målsäganden körts till annan plats och där kastats ut ur bilen."0 

Sidor

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0 

Kultur

Snubbelstenar ska minna om rasism. Stockholm får sina första stenar.0 

Arkitekter får kalkonpris för skönmålad låda. "Rosthögen" i Malmö Sveriges fulaste byggnad.0