Regeringens rasistförbud

Juridikprofessor varnar för förbud mot "rasistiska" grupper

Publicerad 13 juli 2018 kl 12.13

Inrikes. Det kan vara riskabelt att förbjuda organisationer på grund av deras åsikter. Det menar Joakim Nergelius, professor i juridik vid Örebro Universitet. För var kommer det sluta?

Gilla artikeln på Facebook

Sveriges regering planerar nu att införa ett förbud mot så kallade "rasistiska organisationer".

Regeringen hänvisar till en redan existerande formulering i regeringsformen, som tillåter förbud mot sammanslutningar som "innebär förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande".

Med andra ord skulle ett förbud kunna införas utan ändring av grundlagen – under förutsättning att regeringen tolkat lagtexten korrekt.

Joakim Nergelius, professor i juridik vid Örebro Universitet, är dock inte lika entusiastisk som regeringen verkar vara över att förbjuda grupper med vissa åsikter. Han menar att förbudet kan urarta.

– Om man vill förbjuda vissa typer av organisationer, som har vissa åsikter, då kanske det leder till att vi i ett senare skede förbjuder andra organisationer, med andra åsikter. Det blir svårt med gränsdragningen. "Vilka organisationer är så farliga och så extrema att de helt ska förbjudas?", säger han i P1-morgon.

Enligt Nergelius är det bättre att hålla sig till ett förbud mot organisationer av militär natur, som samma paragraf i regeringsformen nämner. På så sätt riskerar man inte att förbudet spårar ur, och förbjuder fler och fler grupperingar.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kulturprofilens öde avgörs i hovrätten. Kvinnan sov frivilligt över hos Arnault flera gånger efter den påstådda våldtäkten.0 

Vetenskap

Framtida dataspel kan läsa av dina känslor. Testas med modifierat Super Mario Bros.0 Plus

Unga cannabisrökare återfår sin kognitiva förmåga om de slutar. Betydande förbättring av verbala minnet redan efter första veckan.0 Plus

Kultur

Uttalanden om judar stoppade minnesmynt för Roald Dahl. Folkkär barnboksförfattare pekas ut som antisemit.0 

The Simpsons skrotar Apu efter "rasism"-anklagelser. Den indiske figuren försvinner helt.0