KD säger nej till böneutrop

Publicerad 15 mars 2018 kl 10.30

Inrikes. Kristdemokraternas partiledning säger nu nej till böneutrop från moskéer och uppmanar sina kommunala företrädare att rösta nej, rapporterar SR Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Debatten om böneutrop fortsätter och nu säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor nej till att tillåta det.

– Vi är emot böneutrop därför att det inte är rimligt med återkommande institutionaliserade böneutrop som proklamerar en religions budskap ut över människors privata hem och bostäder, säger hon till SR Ekot på torsdagen.

Förespråkare för böneutropen hävdar att kyrkklockor och böneutrop är samma sak och att båda företeelser därför bör vara tillåtna.

Men det argumentet köper inte Busch Thor. Enligt KD-ledaren har kyrkklockan en naturlig särställning i Sverige på grund av tradition och för att det är en del av landets kulturarv. Kyrkklockan markerar högtider medan böneutropet vill proklamera en religions "andliga makt över ett bostadsområde", menar hon.

Diskussionen om böneutrop har uppkommit efter att Växjös muslimer ansökt om att få ha böneutrop en gång i veckan. Men Busch Thor är negativ till böneutrop över hela landet. KD-ledaren menar också att muslimer ska anpassa sig till Sverige, och inte tvärtom.


Nyheter från förstasidan

AFS: Youtube har raderat oss permanent

Partiet anklagas av Youtube för "hets mot folkgrupp". Gustav Kasselstrand: "Det politiskt korrekta etablissemanget gör allt i sin makt för att sätta käppar i hjulen för oss."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersens tankar inför valet. Hög tid inse att politikerna bara bryr sig om sig själva och sina importerade vänner.0 Plus

Vetenskap

Sömnstörningar ger ökad risk för demens. Även ovanligt lång sömn är kopplat till kraftig riskökning.0 

Här upptäcker svenskarna bisarra nya djurarter – på 5.000 meters djup. Undersökte okända områden djuphavsexpedition.0 Plus

Kultur

Ulf Lundell sågar Pascalidous "Nobelpris". "Är det feminism så är det gymnasialt."0