Sverigedemokraterna
Jimmie Åkesson (SD).

Åkesson: AFS är "bråkstakar" som kanske "skrapar ihop några promillen"

Publicerad 19 maj 2018 kl 09.55

Inrikes. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tror inte på den nybildade konkurrenten Alternativ för Sverige. Partiet kanske kan få några promillen i det kommande valet, säger han i en intervju med Aftonbladet. Samtidigt tror han att SD för första gången kommer få inflytande på riktigt.

Gilla artikeln på Facebook

Jimmie Åkesson är övertygad om att hans parti kommer få någon slags makt efter höstens riksdagsval. Han tror även att SD kan bli det största eller näst största partiet.

Det kommer förändra saker och ting. Oavsett så kommer det finnas tre stora partier efter valet, och enligt Åkesson blir det svårt eller rentav "osannolikt" att kunna regera landet utan att prata med hans parti.

Enligt Jimmie Åkesson kommer verkligheten "tvinga" de övriga partierna att förhålla sig till SD på ett nytt sätt.

Nybildade Alternativ för Sverige verkar han dock inte se som någon större konkurrent. Han menar att partiet mest består av missnöjda före detta sverigedemokrater, som SD ändå inte ville ha kvar.

Enligt Åkesson är det bra att AFS samlar upp "bråkstakarna som vill bromsa vår utveckling". Dock skulle partiet kunna ta så många röster att det ändå påverkar utgången i riksdagen.

– Det dåliga är att de och Medborgerlig samling skulle kunna skrapa ihop några promillen eller någon procent som avgör till det ena eller andra blockets fördel i riksdagen. Det kan vara direkt skadligt om man tycker som vi gör, säger SD-ledaren till Aftonbladet.

Jimmie Åkesson säger också att han tycker Moderatledaren Ulf Kristersson är "grovt överskattad" både som politiker och debattör; en person som snackar väldigt mycket men inte gör särskilt mycket.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus