Sverigedemokraterna

Åkesson: Alliansens politik är "schizofren"

Publicerad 22 augusti 2017 kl 17.05

Inrikes. Sverigedemokraterna kommer att stödja en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist. Det säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i en intervju med Di. Samtidigt attackerar han Alliansens tafatta oppositionspolitik, som han menar är i det närmaste "schizofren".

Gilla artikeln på Facebook

Förra veckan hotade Alliansen fälla ytterligare tre ministrar utöver försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Detta beroende på regeringens planerade skattehöjningar, inte minst den kontroversiella flygskatten, som kan få allvarliga konsekvenser för svensk ekonomi och hota tiotusentals jobb.

Men trots att det är finansminister Magdalena Andersson som bär det yttersta ansvaret för landets finanspolitik har Centerpartiet vägrat rikta misstroendeförklaring mot henne. Hade ett så tungt statsråd som finansministern fällts hade kanske hela regeringen tvingats avgå.

I stället har Alliansen hotat fälla biträdande finansminister Per Bolund (MP), näringsminister Mikael Damberg (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), som alla har kopplingar till skatterna.

Detta tycker Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är "lite schizofrent", säger han till Dagens Industri.

– Det är inte den bästa oppositionspolitiken. Vi har vid åtskilliga tillfällen agerat för att försöka fälla hela regeringen och försöka få till ett maktskifte, det är ju oppositionens roll, säger han till tidningen.

Åkesson tycker det är obegripligt att en så kallad opposition medvetet väljer att ge sig på ministrar betydligt lägre ner i hierarkin. Det är ju inte logiskt och skyddar i praktiken den sittande regeringen. Han tror att väljarna i slutändan kommer uppfatta Alliansens beteende som början på ett allmänt kaos och en falsk oppositionspolitik.

Enligt SD-ledaren är Kristdemokraterna och Moderaterna något tuffare medan det är Centerledaren Annie Lööf som hela tiden "räddar" Stefan Löfven kvar vid makten. Det ska hon ha gjort under hela mandatperioden, menar han.

Jimmie Åkesson påpekar dock att Sverigedemokraterna kommer att stödja även dessa misstroendeförklaringar, om det går att få majoritet. Han säger också att han hoppas statsminister Stefan Löfven till slut ska ge upp och bara avgå som landets ledare.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus