Sverigedemokraterna
Arkivbild.

Åkesson omvald som partiledare för SD – kallade M för "samma snefotade gäng"

Publicerad 25 november 2017 kl 11.41

Inrikes. Jimmie Åkesson, 38, valdes på lördagen om som partiledare för Sverigedemokraterna för två år framåt på partiets landsdagar i Norrköping. I sitt tacktal liknade Åkesson Moderaterna vid ett knackigt fotbollslag som bytt tränare men som egentligen inte blivit bättre.

Gilla artikeln på Facebook

Jimmie Åkesson fortsätter vara Sverigedemokraternas partiledare. 

Han valdes om på partiets landsdagar i Norrköping och kommer nu sitta kvar på partiledarposten i minst två år till.

– Ni anar inte hur det känns. Jag har varit engagerad i det här under hela mitt vuxna liv, och det känns helt fantastiskt att ännu en gång få ynnesten att leda Sveriges bästa – världens bästa – parti i en valrörelse, sade SD-ledaren på mötet och fortsatte:

– Vi har gått från att vara en liten utskälld ”gruppering” på den så kallade ”yttersta högerkanten" till att vara ett stort politiskt parti – en verklig folkrörelse – som hela det vänsterliberala etablissemanget måste förhålla sig till.

– Jag sa det redan vid Landsdagarna i Lund för två år sedan: Vi håller på att vinna!, påpekade Jimmie Åkesson.

Han förklarade sig också vara skeptisk till slutsatsen att SD nu med säkerhet backar bland väljarna.

– Vår höst har inte varit den bästa. Samtidigt behöver man inte vara raketforskare för att förstå vilken roll externa faktorer har spelat för våra opinionssiffror de senaste månaderna, sade han.

– Men Moderaterna har fallit som en sten under större delen av året. De föll så djupt att de till och med tvingades byta partiledare – bara ett år före nästa val. Och därefter har de återhämtat sig. Jag tror inte att någon är särskilt förvånad över det. Det är lite som när ett fotbollslag byter tränare efter en knackig säsongsinledning, och sen vinner de nästa match. Det är inget som egentligen förvånar.

– Men det betyder ju inte att laget egentligen har blivit bättre. Det är fortfarande samma halta och lytta, snefotade, otränade gäng som ställer upp på plan men som har fått en energikick till följd av en ytlig förändring, fortsatte Åkesson.

– I det långa loppet, över en hel säsong, gör det ingen större skillnad. Det krävs djupare förändring för det. Och så är det inom politiken också. I det långa loppet, fram till valet, är det politikens innehåll, sakpolitiken, visionerna – som är avgörande. Därför skulle åtminstone jag bli förvånad om Moderaternas uppgång håller i sig hela vägen fram till valet. Det finns inga fundment, inget substantiellt bakom Moderaternas återhämtning. Det handlar om ihålig retorik, med syftet att till varje pris ta tillbaka väljare från både oss och Centerpartiet.

Jimmie Åkesson undrade också varför Moderaternas nye partiledare inte vågar möta honom i debatt.

– Ulf Kristersson, vad är du så rädd för? Nu har vi vid inte mindre än två tillfällen den senaste månaden beretts möjlighet att mötas och diskutera viktiga frågor om invandring och trygghet i direktsänd, nationell tv, men du har tackat nej. Du har konsekvent tackat nej. Varför har du tackat nej? Vad är det du har att dölja?, sade Åkesson.

– Sverigevänner, partivänner, jag försöker en gång till: Ulf Kristersson, jag blir inte klok på vad det är du och Moderaterna vill.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Orbán: Pengakåt "vänstermaffia" försöker lura världen att invandring är bra och oundvikligt

Kräver totalt invandringsstopp inför EU-valet.. "Vi vill se ledare i Bryssel som inte vill organisera invandringen, utan som vill stoppa den."0 

SD-kvinnan själv: En misstolkning – "För mig är detta utagerat"

Tillbakavisar sexbrottsanklagelser.. "Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare."0 

Sidor

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus