Sverigedemokraterna
Jimmie Åkesson.

Åkesson: Vi kan få 30 procent i valet nästa år

Publicerad 24 november 2017 kl 13.01

Inrikes. Sverigedemokraterna fortsätter tappa i opinionsmätningar. Men partiledaren Jimmie Åkesson är inte orolig, och tror fortfarande partiet kan få upp emot 30 procent av rösterna i nästa val, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

På torsdagen inleddes Sverigedemokraternas landsdagar i Norrköping, där bland annat partiets framtida politik ska diskuteras.

Men SD har på sistone minskat sitt väljarstöd i mätning efter mätning.

I Aftonbladets/Inizios undersökningar har partiet förlorat 6,1 procentenheter till 15,4 procent på ett år, motsvarande drygt 330 000 väljare. SD är inte heller längre störst bland arbetarna utan hamnar på tredje plats efter Socialdemokraterna och Moderaterna.

Enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson handlar det bland annat om att Moderaterna och Sverigedemokraterna tävlar om samma rörliga väljargrupp. Men när nyheten kring Ulf Kristersson partiledarskap lagt sig, och han ska börja förhandla om den politiska makten, kan allt vända igen, förklarar Åkesson för Aftonbladet.

Nedgången för SD handlar också om andra saker, som våldtäktsanklagelserna i TV4 Kalla fakta, där förundersökningen mot partitoppen Linus Bylund på torsdagen lades ned av åklagare.

– Vi har kanske inte haft vår bästa höst. Det har varit mycket skriverier om annat än politik och Moderaterna har återhämtat sig med partiledarbyte. Jag är inte särskilt oroad över siffrorna, vi ligger lite lägre än vi gjort tidigare i år men det är ändå inte någon katastrof på något sätt, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

SD-ledaren tror ändå att hans parti kan få 20-30 procent av rösterna i riksdagsvalet 2018. Dock måste partiet arbeta med sin trovärdighet, och inse att många nya väljare inte är lika lojala som kärnväljarna.


Nyheter från förstasidan

Socialdemokraterna rasar – har tappat 5 procentenheter

Första gången partiet ligger under valresultatet. "Socialdemokraterna befinner sig i en opinionsmässig utförsbacke."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

SD tryckte fel i EU-parlamentet – men misstaget har rättats

Ändringsförslaget förlorade alltså med endast en röst.. "Socialdemokraterna, som ansvarar för det faktiska utfallet, har mycket att förklara för det svenska folket. Internet som vi känner det är nu över."0 

Fallet upptäcktes den 22 mars. Regionen har nu inlett smittspårning av den mycket smittsamma virussjukdomen.0 

Åklagare inleder förundersökning kring L-ledamots lägenhetshyra

Gäller Emma Carlsson Löfdahls bostad.. "Med hänsyn till sekretess kan jag inte berätta vad som ligger till grund för mitt beslut att inleda förundersökning."0 

Sidor

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus