Åklagaren i Karlskrona utreds för jäv

Publicerad 9 november 2018 kl 16.04

Inrikes. Åklagaren Lena-Marie Bergström som delade ett SD-kritiskt inlägg på Facebook och sedan åtalade SD-politiker ska nu utredas för jäv, uppger P4 Blekinge.

Gilla artikeln på Facebook

Det var igår som Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona kommunfullmäktige, Christopher Larsson, åtalades för hets mot folkgrupp sedan han kritiserat böneutropet i Karlskrona.

Idag avslöjades av SVT Blekinge att Lena-Marie Bergström själv delat en film på Facebook där Sverigedemokraterna likställs med nazister. Hon förnekar dock att hon kände till det SD-fientliga innehållet.

Lena-Marie Bergström ska även tidigare ha åtalat en SD-politiker i Karlskrona för hets mot folkgrupp. 2014 åtalades SD:aren Michael Hess och dömdes i tingsrätten men friades senare i hovrätten.

Christopher Larsson anklagar nu henne för jäv och åklagaren kommer utredas av en särskild enhet inom åklagarmyndigheten. De ska bedöma om hon får behålla fallet eller om det ska överlämnas till någon annan.

– Klienten har genom sin försvarare idag begärt överprövning av åtalsbeslutet och även riktad en jävsinvändning mot Lena-Marie Bergström att få handlägga det här ärendet, säger chefsåklagaren Anne Bojmarker till P4 Blekinge.


Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus