Kom Jong-Un och Trump signerade historiskt avtal

Publicerad 12 juni 2018 kl 08.06

Utrikes. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un meddelar att "världen kommer att få se en stor förändring" efter mötet med USA:s president Donald Trump. Själv uppger Trump att det asiatiska landet har gått med på att avskaffa sina kärnvapen, men det har ännu inte bekräftats.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Jong-Un har han och Trump "lagt det förflutna till handlingarna" och skrivit på ett avtal under toppmötet i i Singapore, rapporterar AP på Twitter.

Trump säger att Nordkorea har åtagit sig att att avskaffa sina kärnvapen "väldigt snabbt", men någon sådan punkt fanns inte med i avtalet så som det kunde utläsas när pressfotografer fotograferat det signerade dokumentet. Däremot framgår det att USA och Nordkorea ska etablera nya relationer och att Nordkorea ska "verka för" att Koreahalvön blir helt utan kärnvapen. I nuläget har både USA och Nordkorea en kärnvapenarsenal på halvön.

Enligt Vita huset är avtalet, som ännu inte har offentliggjorts men som alltså har skrivits under av både Trump och Jong-Un, "ganska omfattande". Han beskriver mötet med den nordkoreanske ledaren som "bättre än någon någonsin hade kunnat föreställa sig" och välkomnar Kim Jong-Un på besök i Vita huset.

AP skriver på Twitter att de två ledarna tog farväl, under idel glada miner, personligen utan att använda sig av tolk.

Trump-kritiska CNN rapporterade dock inför signeringen att avtalet i huvudsak är en överenskommelse som slår fast att mötet varit en framgång och att de ska fortsätta i samma anda. Det nämndes dock inget om att avskaffa någon kärnvapenarsenal i CNN:s rapportering.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om en ideologi som håller på att spåra ur i auktoritär globalism.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Nu skickas svenska instrumentet till månens baksida. Lyfter under kvällen svensk tid.0 Plus

Världens äldsta spår av pest hittat – i svenska Falköping. Forskare gjorde fyndet i 5.000 år gammal grav.0 

Kultur

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus

Unikt Linnéporträtt tillbaka i Sverige. Kända teckningen har varit på villovägar under en okänd tid.0