Ungern – Sverige

Kristersson efter ungerska kritiken: Sparka Orban ur EPP

Publicerad 22 februari 2019 kl 16.09

Inrikes. Efter Ungerns kritik mot den svenska S-regeringen vill nu även Moderatledaren Ulf Kristersson utesluta landets konservativa regeringsparti Fidesz ur den gemensamma Europaparlamentsgruppen EPP. Formellt beror förslaget dock på att Moderaterna räknar det som antisemitism att kritisera vänstermiljardären George Soros.

Gilla artikeln på Facebook

Både regeringen och den så kallade oppositionen gör ju gemensam sak för att straffa Ungern för landets kritik mot Sverige. Formellt beror reaktionerna dock på Ungerns kritik mot vänstermiljardären George Soros, som regeringen i Budapest har pekat ut som en huvudaktör bakom massinvandringen till Europa.

Tidigare idag uppgav Moderaternas toppnamn i EU-valet, Tomas Tobé, att han vill ha bort Fidesz från Europaparlamentsgruppen EPP, där även Moderaterna ingår.

Det vill även Moderatledaren Ulf Kristersson, uppger nu nyhetsbyrån TT. Han hade hoppats att Ungern skulle byta inställning i avgörande frågor, men så har inte skett, konstaterar han, och kallar nu Ungerns politiska uttalanden den senaste tiden för "horribla".

Kristersson vill rentav utesluta partiet med tvång, och Moderaterna tänker gå i fronten för en sådan uteslutningsprocess.

– Det finns en antisemitisk underton och ett språkbruk som är helt oacceptabelt, säger Kristersson om Ungern till TT och syftar då enligt nyhetsbyrån på ungerska kampanjer mot just George Soros.

"Den ungerska affärsmannen George Soros har vid flera tillfällen attackerats med antisemitisk underton", skriver också M-ledaren uttryckligen i en debattartikel idag.

Alla är dock inte överens med Ulf Kristersson om att landets kritik mot vänsterns mäktigaste miljardär måste bottna i just antisemitism, trots att George Soros är jude. Ungern är sedan länge en nära partner med Israel. Isaels premiärminister Benjamin Netanyahu har rentav kallat Viktor Orbán för "en sann vän av Israel".

Det är inte första gången som Ulf Kristersson drar en lans för den internationella vänstern och dess vision om ett globalt samhälle, vars kanske främsta förespråkare är just Soros. Förra året tog Kristersson helt avstånd från konservatism i en debattartikel och sade sig istället vilja att Sverige "fullt ut [ska bli] en del av det globala samhället, ett internationaliserat samhälle, ett mångkulturellt samhälle".

Även den rödgröna regeringen har flera gånger tagit ställning för Soros.

2017 överförde George Soros hela 18 miljarder dollar, eller 150 miljarder kronor, till sin kulturmarxistiska organisation Open Society för att finansiera kampanjer i Europa och Nordamerika. Under valrörelsen 2014 skänkte stiftelsen 25.000 dollar till vänsterextrema Expo i Sverige för att träna upp vänsteraktivister inom ramen för ett "europeiskt valprojekt".

Även KD säger idag att Orbáns parti ska uteslutas.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus