Kristna förföljs i fler länder

Publicerad 20 januari 2019 kl 13.00

Utrikes. Vissa av tredje världens stater blir allt mer auktoritära. Nu förföljs 245 miljoner kristna i de 50 länder som det är svårast att vara kristen i. Det visar World Watch List 2019 från den kristna organisationen Open Doors.

Gilla artikeln på Facebook

Förföljelsen är fortfarande störst i Nordkorea, vilket den har varit sedan 2002. Trots att landets utrikespolitiska relationer har tinat något sedan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong Un träffades i juni 2018 säger experter att det inte finns några tecken på förbättring för landets kristna, som uppskattas vara mellan 200.000 och 400.000 i antal. Många av dem befinner sig i arbetsläger.

Förutom Nordkorea är det tio andra länder som 2019 har en “extrem” nivå av förföljelse, vilket innebär att de får mer än 81 poäng av 100 möjliga.

– För fem år sedan var Nordkorea ensamma om att finnas i kategorin extrem förföljelse. I år är det elva länder som kvalificerar sig för den gruppen. För varje år som går krävs det allt fler poäng för att överhuvudtaget komma in på listan, konstaterar Peter Paulsson vid Open Doors. World Watch List 2019 visar att den statliga kontrollen ökar i många delar av världen. Ett tydligt exempel är Kina, där nya regler för religiös verksamhet trädde i kraft den 1 februari 2018. Dessa innebär bland annat att kyrkor har tvingats sätta upp skyltar vid ingången som förbjuder personer under 18 år att gå in.

I andra länder märks en ultranationalistisk trend där den nationella lojaliteten tydligt förknippas med en religion. Kristna som är i minoritet ses som förrädare och pressas att lämna sin tro. Det sker till exempel i Indien, där regeringen gynnar en extremistisk hinduisk syn som innebär att den som vill vara indier måste vara hindu.

Årets lista visar även att terrorgruppen IS och andra islamistiska rörelser har förlorat inflytande i Mellanöstern och därför spridit sig till Afrika söder om Sahara.

– Dessa trender är inga dagsländor utan följer i de flesta fall en utarbetad strategi som vi antagligen kommer att få se följderna av under en lång tid framöver, säger Peter Paulsson.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus