Kvinna ljög om våldtäkt för andra gången – får samhällstjänst

Publicerad 12 juni 2018 kl 14.30

Lag & Rätt. En kvinna som tidigare dömts för att ha ljugit om en våldtäkt slipper nu fängelse – trots att hon falskeligen anklagat ännu en man för våldtäkt. Hovrätten tycker det är "lämpligare" med skyddstillsyn, skriver Dagens Juridik.

Gilla artikeln på Facebook

Den 49-åriga kvinnan är sedan tidigare dömd för att falskeligen ha polisanmält en man för våldtäkt.

Nu åtalades hon vid Södertörns tingsrätt för ytterligare falska anmälningar, dels mot en man gällande våldtäkt, dels mot en annan man gällande ofredande.

Kvinnan ska bland annat ha "konstruerat" falska sms.

Men någon våldtäkt ägde aldrig rum.

Tingsrätten påpekade att kvinnan gjort sig skyldig till liknade brott innan och dömde henne för falsk tillvitelse och bevisförvanskning till åtta månaders fängelse. Hon skulle även betala 37.000 respektive 30.000 kronor i skadestånd till de båda anklagade männen.

Domen överklagades till hovrätten, som visserligen delar tingsrättens bedömning i skuldfrågan. Dock anser hovrätten att skyddstillsyn är en lämpligare åtgärd för kvinnan.

Detta eftersom det, enligt rätten, skett en "påtaglig förbättring av kvinnans psykiska hälsa och hennes sociala situation".

"Frivården har som påföljd föreslagit en skyddstillsyn som innehåller strukturerade samtal med handläggare på frivården, behandlingsprogrammet one-to-one samt att en lekmannaövervakare förordnas för henne", skriver hovrätten.

Skyddstillsynen ska kombineras med 120 timmars samhällstjänst.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om hur man handskas med "sociala rättvisekrigare" på svenska.0 Plus

Vetenskap

Vänstervrede när Steam lovar sluta censurera politiskt inkorrekta spel. Kommer bara ingripa vid olagligt innehåll och "trollningar".0 Plus

Kultur

"Jihad"-arab ska rappa i Bataclan. Platsen där 90 människor mördades kallblodigt av jihadister.0