Löfven på plats vid EU:s asylkrismöte

Publicerad 24 juni 2018 kl 08.41

Utrikes. Statsminister Stefan Löfven deltar idag under EU:s kristoppmöte i Bryssel. Tio medlemsländer ska diskutera lösningar i frågan om invandringen från tredje världen.

Gilla artikeln på Facebook

Värd för söndagens minitoppmöte i Bryssel är EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Flera av de inbjudna medlemsländerna har vägrat att delta på mötet, som går ut på att försöka hitta en gemensam linje inför ett ordinarie EU-toppmöte nästa vecka.

– Det är viktigt att vi i Europa kan ta ett gemensamt ansvar när länder i vår närhet lider av krig och människor desperat söker sig därifrån. Då tycker vi att alla länder i Europa ska kunna ta sin del av ansvaret. Vi är beredda att ta vår del av ansvaret, men andra länder måste också ta sin del av det, säger finansminister Magdalena Andersson enligt Sveriges Radio.

En bakgrund till krismötet är bland annat striden inom den tyska regeringen. Inrikesminister Horst Seehofer har gett förbundskansler Angela Merkel till efter toppmötet i slutet av månaden på sig att hitta en europeisk lösning för att minska den tyska asylbördan. Annars hotar en regeringskris och eventuellt omval.

Samtidigt sätter invandringskritiska regeringar käppar i hjulet på EU:s planer på ett tvingande kvotsystem för asylsökare. Italiens nya regering vägrar dessutom ta emot båtar med illegala invandrare som människosmugglare vill föra till amerikanska hamnar. Italien vill inte heller gå med på att teckna återvändandeavtal med andra medlemsländer så att landet tvingas ta tillbaka invandrare som tagit sig vidare inom EU trots att de har kommit till Italien som första land.

Söndagens möte bojkottas av Visegradgruppen: Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien.

Om de tio länder som ändå möts misslyckas med att hitta en gemensam lösning på den låsta situationen spås kriser inte bara för den tyska regeringen utan även för hela EU-samarbetet.

– Agera inte på egen hand, då hotas hela det samarbete vi byggt upp under de senaste 60 åren, sade EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopolus i torsdags i en varning till medlemsländerna.


Nyheter från förstasidan

Trump förkastar globalismen: "Jag är nationalist"

Fördömde vänstern som "makthungriga globalister" "Man får inte använda det ordet. Men vet ni vad jag är? Jag är en nationalist!"0 

Ekonominyheter

Kraftigt trendbrott: Allt fler tror på boprisras

Andelen som tror på sjunkande priser har fördubblats på ett år.. "Fler inser att utvecklingen inte kan fortsätta på samma sätt i all evighet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Svenska forskare kan ha hittat nyckeln till att behandla akne. Forskargruppen "väldigt entusiastisk."0 Plus

Fyndet: Fossiler efter 700 miljoner år gamla djur. Studie bekräftar forskning som tidigare inte godtogs av det vetenskapliga samfundet.0 

Kultur

Problematiskt: Prinsen kysser Snövit utan samtycke. Feministisk kritik mot klassikern.0 Plus

Pippi Långstrump skrivs om: Blir hemlös rom i Rinkeby. Flyttar från Villa Villekulla till övergiven bil i förorten.0