Löfven på plats vid EU:s asylkrismöte

Publicerad 24 juni 2018 kl 08.41

Utrikes. Statsminister Stefan Löfven deltar idag under EU:s kristoppmöte i Bryssel. Tio medlemsländer ska diskutera lösningar i frågan om invandringen från tredje världen.

Gilla artikeln på Facebook

Värd för söndagens minitoppmöte i Bryssel är EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Flera av de inbjudna medlemsländerna har vägrat att delta på mötet, som går ut på att försöka hitta en gemensam linje inför ett ordinarie EU-toppmöte nästa vecka.

– Det är viktigt att vi i Europa kan ta ett gemensamt ansvar när länder i vår närhet lider av krig och människor desperat söker sig därifrån. Då tycker vi att alla länder i Europa ska kunna ta sin del av ansvaret. Vi är beredda att ta vår del av ansvaret, men andra länder måste också ta sin del av det, säger finansminister Magdalena Andersson enligt Sveriges Radio.

En bakgrund till krismötet är bland annat striden inom den tyska regeringen. Inrikesminister Horst Seehofer har gett förbundskansler Angela Merkel till efter toppmötet i slutet av månaden på sig att hitta en europeisk lösning för att minska den tyska asylbördan. Annars hotar en regeringskris och eventuellt omval.

Samtidigt sätter invandringskritiska regeringar käppar i hjulet på EU:s planer på ett tvingande kvotsystem för asylsökare. Italiens nya regering vägrar dessutom ta emot båtar med illegala invandrare som människosmugglare vill föra till amerikanska hamnar. Italien vill inte heller gå med på att teckna återvändandeavtal med andra medlemsländer så att landet tvingas ta tillbaka invandrare som tagit sig vidare inom EU trots att de har kommit till Italien som första land.

Söndagens möte bojkottas av Visegradgruppen: Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien.

Om de tio länder som ändå möts misslyckas med att hitta en gemensam lösning på den låsta situationen spås kriser inte bara för den tyska regeringen utan även för hela EU-samarbetet.

– Agera inte på egen hand, då hotas hela det samarbete vi byggt upp under de senaste 60 åren, sade EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopolus i torsdags i en varning till medlemsländerna.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus