Låg risk att svenska sedlar trycks på Malta

Publicerad 20 juni 2018 kl 20.49

Ekonomi. Riksbanken har nu sagt upp sitt avtal med Crane efter att bolaget meddelat sina planer på att stänga sitt sedeltryckeri i Tumba och flytta verksamheten till Malta. Men sedelproduktionen kan ändå hamna utomlands.

Gilla artikeln på Facebook

När Crane kom med beskedet om sin flytt nyligen fanns en oro för att de svenska sedlarna skulle komma att tillverkas på Malta, farhågor som alltså inte ser ut att besannas.

Enligt avtalet, som Riksbanken nu säger upp, skulle sedlarna nämligen tryckas på tryckeriet i Tumba.

Crane meddelade i maj att man stänger det svenska sedeltryckeriet vid årsskiftet för att flytta verksamheten till sin anläggning på Malta. 

Riksbanken uppger sig nu arbeta med att hitta en ny leverantör som kan tillverka svenska sedlar. Men eftersom myndigheten följer lagen om om offentlig upphandling kan de svenska sedlarna trots allt komma att tillverkas utomlands.

Riksbanken hade egen produktion av både mynt och sedlar fram till i början av 2000-talet. År 2001 såldes Myntverket till Mint of Finland och 2002 såldes Tumba Bruk till det amerikanska företaget Crane. Sedan dess upphandlar Riksbanken tillverkningen av både sedlar och mynt på den internationella marknaden. Sedlarna har fortsatt att tillverkas i Tumba medan mynten tillverkats utomlands sedan 2008.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om journalistkårens medeltida hierarki.0 

Mer från Ekonomi

Vetenskap

Hittade skelett från 1600-talet i källaren. Makabra upptäckten när källaren skulle renoveras.0 Plus

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus