Låg risk att svenska sedlar trycks på Malta

Publicerad 20 juni 2018 kl 20.49

Ekonomi. Riksbanken har nu sagt upp sitt avtal med Crane efter att bolaget meddelat sina planer på att stänga sitt sedeltryckeri i Tumba och flytta verksamheten till Malta. Men sedelproduktionen kan ändå hamna utomlands.

Gilla artikeln på Facebook

När Crane kom med beskedet om sin flytt nyligen fanns en oro för att de svenska sedlarna skulle komma att tillverkas på Malta, farhågor som alltså inte ser ut att besannas.

Enligt avtalet, som Riksbanken nu säger upp, skulle sedlarna nämligen tryckas på tryckeriet i Tumba.

Crane meddelade i maj att man stänger det svenska sedeltryckeriet vid årsskiftet för att flytta verksamheten till sin anläggning på Malta. 

Riksbanken uppger sig nu arbeta med att hitta en ny leverantör som kan tillverka svenska sedlar. Men eftersom myndigheten följer lagen om om offentlig upphandling kan de svenska sedlarna trots allt komma att tillverkas utomlands.

Riksbanken hade egen produktion av både mynt och sedlar fram till i början av 2000-talet. År 2001 såldes Myntverket till Mint of Finland och 2002 såldes Tumba Bruk till det amerikanska företaget Crane. Sedan dess upphandlar Riksbanken tillverkningen av både sedlar och mynt på den internationella marknaden. Sedlarna har fortsatt att tillverkas i Tumba medan mynten tillverkats utomlands sedan 2008.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Pat Buchanan. Därför gråter västerländsk media blod efter mötet i Helsingfors.0 Plus

Vetenskap

Här upptäcker svenskarna bisarra nya djurarter – på 5.000 meters djup. Undersökte okända områden djuphavsexpedition.0 Plus

Kultur

Ulf Lundell sågar Pascalidous "Nobelpris". "Är det feminism så är det gymnasialt."0