Rivers of Blood 50 år

Läs hela "Rivers of Blood" på svenska

Kultur. Den 20 april 1968 höll den brittiske politikern Enoch Powell ett brandtal mot tredje världen-invandring som kostade honom hans karriär. Idag, 50 år senare, har allt han varnade för inträffat. Fria Tider har översatt hela talet till svenska.

Gilla artikeln på Facebook

En statsmans viktigaste uppgift är att se till att onda ting som kan undvikas inte inträffar. När man försöker göra det möter man hinder som är djupt rotade i människans natur.

Ett sådant hinder beror på att onda ting inte är påvisbara förrän de har inträffat. Under problemens upptakt finns under varje steg utrymme för diskussion och tvivel på om faran är verklig eller inbillad. På samma sätt lockar dessa onda ting mindre uppmärksamhet än redan inträffade problem, vilka är både obestridliga och påträngande. Av detta skäl finns en frestelse inom all politik att ägna sig åt det som är aktuellt för dagen på bekostnad av det som är viktigt för framtiden.

Framför allt har människor en tendens att misstänka den som förutspår problem för att själv orsaka problemen eller till och med för att föredra att de inträffar. "Om bara", älskar de att tänka, "om bara människor kunde låta bli att prata om det här så kommer det förmodligen aldrig att inträffa."

Kanske går denna tendens att spåra till den enkla tron på att ord och handling – namn och objekt – är samma sak.

Under alla omständigheter är debatten om problem som blir allvarliga i framtiden men som kan undvikas om åtgärder vidtas idag politikens minst populära men mest nödvändiga uppgift. De som medvetet smiter från sitt ansvar på denna punkt förtjänar, och får inte sällan ta emot, eftervärldens fördömanden.

För någon vecka sedan hamnade jag i samspråk med en väljare, en medelålders, helt vanlig arbetande man anställd i ett av våra förstatligade företag.

Efter att ha pratat lite om vädret sa han plötsligt: ​​"Om jag hade pengar nog för att flytta så skulle jag inte stanna i detta land." Jag svarade med någon plattityd om att inte ens denna regering kommer att hålla för evigt, men han fortsatte utan att ta intryck: "Jag har tre barn, alla har klarat läroverket och två av dem är nu gifta. Jag kommer inte att ge mig innan jag ser dem alla bosatta utomlands. I det här landet, om 15 eller 20 år, kommer den vite mannen att lyda under den svarte mannens piska".

Jag kan redan höra kören av fördömanden. Hur vågar jag säga en sådan hemsk sak? Hur vågar jag skapa problem och röra upp känslor genom att återge en konversation som denna?

Svaret är att jag inte har rätt att låta bli. Här har vi en anständig, vanlig engelsman som i fullt dagsljus i min egen hemstad säger till mig, i egenskap av hans politiska företrädare, att hans land inte kommer att vara en värdig plats att leva på för hans barn.

Jag har helt enkelt inte rätt att rycka på axlarna och gå vidare. Vad han säger sägs och tänks av hundratusentals människor, kanske inte i hela Storbritannien men i de områden som redan genomgår en omvandling så total att den saknar motstycke i tusen år av engelsk historia.

På 15 eller 20 år, om nuvarande trend håller i sig, kommer det att finnas tre och en halv miljon invandrare i landet samt deras barn. Det är inte min siffra, utan den officiella siffra som givits till parlamentet av talesmannen för justitiesekreterarens kansli.

Det finns ingen officiell siffra för år 2000, men den måste hamna någonstans mellan fem och sju miljoner och alltså motsvara en tiondel av landets totalbefolkning eller alla invånare i Storlondon. Naturligtvis kommer invandrarna inte att fördelas jämnt från Margate till Aberystwyth och från Penzance till Aberdeen. Hela områden, städer och stadsdelar i England kommer att befolkas av invandrare och deras ättlingar.

När tiden går kommer andelen invandrare som är födda här – som kom hit på exakt samma sätt som resten av oss – snabbt att öka. Redan 1985 kommer de flesta med utländsk bakgrund att vara födda här. Det är detta faktum som gör det av yttersta vikt att genast vidta den sortens åtgärder som är svårast för politiker att vidta, åtgärder vars motstånd ligger i nutiden, men där problemen som ska förebyggas eller minimeras ligger flera mandatperioder framåt.

Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.