Landets häkten och anstalter helt fulla: "Läget är akut"

Publicerad 19 februari 2019 kl 11.12

Inrikes. Det råder extremt stor platsbrist på häkten och anstalter i Sverige, skriver polisen på sin hemsida idag. "Läget är akut", påpekar man, och polisledningen bedriver nu ett intensivt arbete för att hantera situationen.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige har nu så många gripna kriminella att det inte finns utrymmen att placera dem i.

Enligt polisen har Kriminalvården aviserat att häkten och anstalter över hela landet är fullbelagda och i helgen ska detta ha fått direkta konsekvenser för polisen i flera fall.

"Bara i region Syd nekades i helgen polispatruller som transporterade häktade personer vid tre tillfällen tillträde till häktet med hänvisning till platsbrist. Kriminalvården kunde inte heller hitta platser i Göteborg eller Stockholm", skriver polisen.

Problemen med häktesplatser har funnits sedan tidigare men situationen uppges nu vara ännu mer akut.

Rikspolischefen har därför informerat Justitiedepartementet om vilka konsekvenser Kriminalvårdens akuta läge får för polisens arbete.

– Vi ser flera exempel där våra medarbetare runt om i landet står inför svåra beslut gällande placering av frihetsberövade när Kriminalvården meddelar att häktena är fullbelagda. Situationen är oerhört allvarlig. Om polisen tvingas släppa häktade på grund av Kriminalvårdens platsbrist påverkas hela rättsskipningen i samhället, säger ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving.

Det positiva i sammanhanget är att det ökade trycket på anstaltsplatserna bland annat beror på ett offensivt polisarbete som lett till att fler grips och häktas.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus