FÖRBJUDS: Satellitkanalen Rossija RTR sänds från Kaknästornet och står under svensk jurisdiktion enligt radio- och tv-lagen.

Lettland: Putin hetsar från Kaknästornet

Publicerad 10 februari 2019 kl 10.00

Media. Lettland blir nu första EU land att förbjuda rysk tv från att tas upp och vidaresändas på dess territorium. Det handlar om den svensk­registrerade satellitprogramtjänsten Rossija RTR som sänds från Kaknästornet.

Gilla artikeln på Facebook

Lettlands ansvariga mediemyndighet NEPLP beslutade den 31 januari att all återsändning av den ryska tv-kanalen Rossija RTR ska förbjudas i landet i tre månader. I praktiken betyder det att kanalen försvinner från lettisk kabel-tv men fortsatt kan tas emot via egen parabol, eftersom sändningarna utgår från Sverige.

– Kremls propagandaprograms hatbudskap och uppmaningar till krig på lettiskt territorium kommer inte att tolereras, och det här är en tydlig signal till fientliga stater och krafter: Vi försvarar och kommer att försvara vårt informationsområde, säger myndighetens tillförordnade chef Ivars Āboliņš i ett uttalande.

Bakgrunden till förbudet är att kanalen sänt uttalanden där ryska nationalister uppmanat till våld mot vissa ukrainare, enligt myndigheten.

Rossija RTR räknas som en Kremllojal och ryskspråkig kanal, enligt den lettiska statstelevisionen LSM. Satellitprogramtjänsten Rossija RTR tillhandahålls av det ryska programföretaget NCP Rusmediacom och kan tas emot i Estland, Lettland och Litauen genom användandet av en satellitupplänk belägen vid Kaknästornet.

Programtjänsten registrerades hos Myndigheten för press, radio och tv den 16 maj 2012 och står under svensk jurisdiktion enligt 1 kap. 3 § 2 radio- och tv-lagen.


Nyheter från förstasidan

Socialdemokraterna rasar – har tappat 5 procentenheter

Första gången partiet ligger under valresultatet. "Socialdemokraterna befinner sig i en opinionsmässig utförsbacke."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus