Lindsey Graham: Saudiske kronprinsen måste bort

Publicerad 4 december 2018 kl 23.09

Utrikes. USA kan inte göra affärer med Saudiarabien så länge kronprinsen Mohammed bin Salman styr landet. Han är en "galning" som skapat kaos i Mellanöstern och som tvivelsutan mördat journalisten Jamal Khashoggi. Det menar nu den republikanske senatorn Lindsey Graham.

Gilla artikeln på Facebook

Under tisdagen har CIA-chefen Gina Haspel informerat amerikanska senatorer om mordet på journalisten Jamal Khashoggi. 

Republikanen Lindsey Graham var redan innan mötet övertygad om att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman ligger bakom.

På pressträffen efteråt var han ännu mer säker, och märkbart upprörd.

– Vårt strategiska samarbete med Saudiarabien är värt att rädda. Men inte till varje pris. Vi gör mer skada för vårt anseende, och vår nationella säkerhet, om vi ignorerar kronprinsen i stället för att hantera honom. Han är en rivningskula medskyldig i mordet på Khashoggi. Hans beteende var gräsligt redan innan mordet och jag kan inte se honom som en pålitlig samarbetspartner med USA.

– Men Saudiarabien och kronprinsen är inte en och samma sak. Om den saudiska regeringen ska låta sig styras av den här mannen anser jag att det kommer vara mycket svårt att göra affärer med varandra. Jag tycker han är galen. Jag tycker han är farlig. Han har svikit vår vänskap.

Lindsey Graham går därmed emot president Donald Trump, som haft överseende med det brutala mordet.

– Det är noll procents chans, NOLL, att detta hände på ett så organiserat sätt utan den saudiske kronprinsen, sade Graham.

– Det finns inte en rykande pistol, utan en rykande såg, påpekade han och syftade på den bensåg som ska ha använts i samband med mordet.

Graham vill nu införa sanktioner mot de som varit inblandade i journalistmordet.

– Under sitt ledarskap har han försatt hela regionen i kaos. Jag kan inte stödja vapenförsäljning till Saudiarabien så länge han styr landet. Kriget i Jemen är utom all kontroll. Brutaliteten i mordet på Khashoggi är ofattbar. Det är bland det mest brutala man kan tänka sig och det säger mycket om honom som person, påpekade senatorn.

– Jag vill att världen ska veta en sak. Om du allierar dig med USA, integrerar din ekonomi med vår och har gemensamma militärövningar med oss, måste du uppnå vissa förväntningar, som att inte begå brutala utomrättsliga avrättningar på journalister. Om vi inte skickar detta budskap, gör vi världen till en farligare plats.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus