Karl-Petter Thorwaldsson.

LO-bossens varning: "Katastrof" om Europa blir nationalistiskt

Publicerad 5 februari 2019 kl 18.17

Inrikes. Enligt LO handlar Europaparlamentsvalet i vår om en kamp mellan demokrati och fascism. Det sade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson under en presskonferens idag. Han ska göra allt för "bekämpa fascismen", betonade han.

Gilla artikeln på Facebook

Trodde du att fascismen var död? Nej, den är allra högst levande. Det menar åtminstone den fackliga Landsorganisationen, LO.

Under tisdagen presenterade LO sin valplattform inför EU-parlamentsvalet, och där målade man upp EU-valet som en strid mellan fascism och demokrati.

– Är man uppväxt på 1960-talet så trodde man kanske aldrig att man skulle få se den utveckling vi ser i Europa idag. Då var man i skuggan av andra världskriget, och när man var liten handlade diskussionen om att det aldrig mer skulle bli krig, sade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson på pressträffen idag.

– Så det är nog fler än jag som blivit chockade de senaste åren med hur snabbt fascismen breder ut sig i Europa igen. Det blir mer och mer av ett reellt hot. I allt fler länder byggs allianser mellan främlingsfientliga partier och de borgerliga högerpartierna, som i Sverige med Moderaterna och Sverigedemokraterna. Blir den alliansen starkare kommer de främlingsfientliga partierna få oerhört stort inflytande.

Enligt LO-bossen finns det en stor risk att den nationalism som enligt honom främst syns i Polen och Ungern "sprider sig till fler länder".

Han menar därför att det kommande Europaparlamentsvalet är det viktigaste som någonsin varit.

– Detta är en grupp som kan få stor kontroll över Europaparlamentets arbete, varnade Thorwaldsson. Det kan bli ett högerextremt Europa med betydande inslag av nationalistisk och fascistiska partier.

I vissa europeiska länder har borgerliga partier redan "gjort upp" tillsammans med fascisterna, hävdade han.

– Vi kommer ställa det här valet mellan vänster och höger, mellan demokrati, medmänsklighet och öppenhet och fascism och nationalism. Och jag tror att många väljare i Sverige är oroliga över den utvecklingen, påpekade han.

– Vi i fackföreningsrörelsen ska bekämpa fascismen i Europa så mycket som möjligt.

I Sverige ser LO Sverigedemokraterna som sina huvudmotståndare, eftersom den rena högern troligen ändå inte kommer locka så många arbetare. LO:s väljare väljer mellan S och SD, menar han.

Vill man hjälpa Europa gå framåt, ska man rösta på Socialdemokraterna, hävdar LO-bossen.

– Det vore en katastrof för Europas framtid om de här nynationalistiska, främlingsfientliga krafterna tar makten, säger Thorwaldsson till TT.


Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0