Statsminister Stefan Löfven har upprepat att januariavtalet ska hållas, även om LO nu menar att det kommer "få klyftorna att öka" ännu mer.

LO om slopade värnskatten: En vd kommer få 804.000 kronor mindre skatt

Publicerad 9 februari 2019 kl 16.46

Inrikes. Skillnaderna ökar nu mellan "makteliten och vanligt folk" i Sverige. Det menar LO i sin årliga rapport "Makteliten", som presenteras för nittonde gången. Organisationen varnar för att januariavtalet kommer få de så kallade "inkomstklyftorna"att skena.

Gilla artikeln på Facebook

Statsminister Stefan Löfven säger han ska minska klyftorna, men det verkar inte gå så bra. Inte om man ska tro LO:s senaste rapport.

Enligt den är klyftorna nu värre än någonsin.

LO pekar bland annat på att de 50 direktörer på svenska storföretag som ingår i undersökningen 2017 hade en genomsnittlig inkomst motsvarande drygt 59 industriarbetarlöner.

"Årsinkomsten för storbolagens vd:ar är alltså i många fall långt mycket högre än vad en arbetare tjänar på en hel livstid", skriver man i ett pressmeddelande.

Enligt LO motsvarar den genomsnittliga sammanräknade inkomsten för hela "Makteliten" (som förutom näringslivet även innefattar maktpositioner inom exempelvis politik, media och ekonomi) 19,6 industriarbetarlöner 2017.

– Det är oacceptabelt att makteliten fortsätter att dra ifrån. Ökad ojämlikhet göder missnöje och högerpopulism. Det är dags för rikisarna att inse att ökad ojämlikhet är dåligt för hela samhället, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Thorwaldsson menar nu att flera saker behöver göras för att "skillnaderna mellan makteliten och vanligt folk inte ska öka ännu mer".

"LO vill bland annat att det ska finnas föreskrifter om att vd:s årliga löneökningstakt inte ska vara högre än löneökningstakten för övriga anställda i företaget. Annars måste företagen förklara sig i årsredovisningen. Dessutom behövs hårdare beskattning av kapitalinkomster samtidigt som a-kassa och sjukförsäkring måste höjas och omfatta fler", skriver man.

Karl-Petter Thorwaldsson är också kritisk till flera delar av januariavtalet, som han anser kommer få inkomstskillnaderna i Sverige att öka ytterligare.

– Nu när värnskatten avskaffas kommer den genomsnittliga vd:n på de 50 storföretagen i vår undersökning betala dryga 67.000 kronor mindre i skatt i månaden. Så kan vi inte ha det. Den skattereform som ska komma senare under mandatperioden måste gynna vanligt folk, istället för rikisar, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

67.000 kronor gånger tolv månader är 804.000 kronor.

Rapporten har dock även fått kritik för att vara missvisande och LO:s ordförande, som alltså kallar andra för "rikisar", tjänar själv 103.000 kronor i månaden, motsvarande 3,5 industriarbetarlöner, enligt Dina Pengar.


Nyheter från förstasidan

Vänsterpartiet vill hjälpa IS-terroristerna tillbaka till Sverige: "Rimligt"

Anser att regeringen aktivt ska medverka till ett överlämnande. Partiet vill inte heller dra in medborgarskap eller se några andra lagändringar gällande hanteringen av terrorister.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus