Gräddfil till bostäderna
Arkivbild.

Lund köper bostadsrätter till nyanlända för 75 miljoner

Publicerad 9 maj 2017 kl 10.16

Inrikes. Lunds kommun planerar att köpa in nybyggda bostadsrätter till nyanlända invandrare. Lägenheterna kommer kosta 75 miljoner kronor, visar investeringsplanen enligt Sydsvenskan. Sverigedemokraterna är starkt kritiska till planerna, och menar att "massinvandringen" till Lund kommer förvandla staden till ett nytt Malmö.

Gilla artikeln på Facebook

Bostadsbristen i Lund är stor och det är svårt för människor att hitta någonstans att bo. Över 60 000 människor står i den kommunala bostadskön.

Samtidigt har kommunen bestämt sig för att köpa in bostadsrätter för 75 miljoner kronor – till nyanlända invandrare. Även andra som får hjälp av socialtjänsten ska kunna bli aktuella för bostäderna, men lägenheterna ska "främst" gå till flyktingfamiljer, skriver Sydsvenskan. Kommunen ska bara köpa nyproduktion till ett fast pris för att inte trissa upp priserna i kommunen, säger man.

– Lagen säger att vi ska ta ansvar för flyktingmottagning. Lund har smitit från notan väldigt länge, medan en rad kommuner runt oss solidariskt tagit emot. Det är hög tid att även Lund gör sitt, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) till Sydsvenskan.

Redan under måndagen beslutade servicenämndens arbetsutskott att köpa tre lägenheter till nyanlända för 4,5 miljoner kronor. Liberalernas företrädare Inger Tolsved Rosenkvist var den enda som röstade nej. Hon menar att det skickar fel signaler om vissa ska behöva arbeta hårt för att ha råd att skaffa sig en bostad, medan andra bara kan flytta in.

Igår publicerade även Sverigedemokraterna i Lund ett kritiskt uttalande på sin hemsida. Enligt partiet har kommunen beslutat att ta emot 1 100 nyanlända bara under 2017. Lägenheterna som ska köpas in påstås vara så kallade genomgångsbostäder, där rätten till besittningsskydd avtalas bort. Men i praktiken stämmer det inte, menar SD.

"Detta har provats under lång tid i Malmö, och fått konsekvensen att de boende fått besittningsrätt, och kunnat bo kraftigt subventionerat på permanent basis. En annan konsekvens är att trycket på en redan överhettad bostadsmarknad ökar ytterligare, vilket gör det ännu svårare och dyrare för andra människor att skaffa bostad", skriver Sverigedemokraterna.

SD påpekar vidare att kommunen även bygger bostadsmoduler till nyanlända för "enorma kostnader". SD menar att boendet i sådana lösningar blir dyrare än i vanliga bostäder eftersom modulerna beräknas vara värdelösa efter ett antal år.

Enligt SD har invandringen till Lund ökat så kraftigt att staden snart kommer se ut som Malmö.

"Hela det mångkulturella projektet har havererat. Genom att Lund i många år tog emot mycket färre asylmigranter än andra kommuner, märks inte konsekvenserna lika tydligt ännu i Lund, som det görs i till exempel Malmö. Men med den nuvarande politiken kommer Lund att bli precis som de kommuner som har haft massinvandring under lång tid", skriver Sverigedemokraterna i Lund.


Ekonominyheter

Rotschild orolig för världsordningen

Dollarn kan sluta vara världsvaluta.. Ledare som Trump samarbetar inte med andra, varnar bankiren.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Hajarna påverkas av dinosauriedödande asteroiden – än idag. Lever ännu med sviterna av en katastrof för 66 miljoner år sedan.0 

Unik svensk miniubåt tas i bruk. Ska studera havsbotten på stora djup.0 Plus

Kultur

Afrikanskättad skådis kan bli nästa James Bond – "Tiden är inne". Producenten öppnar dörren för svart James Bond.0 Plus