Val 2014
Reinfeldt förlorade mer än var nionde M-väljare till Åkesson i höstens val.

M förlorade var nionde väljare till SD

Publicerad 3 november 2014 kl 15.00

Politik. Drygt var nionde moderat väljare övergav partiet för SD under höstens riksdagsval, skriver statsvetarprofessorn Henrik Oscarsson på sin blogg idag.

Gilla artikeln på Facebook

Oscarsson har granskat rådatan från Sveriges televisions VALU-undersökning och kommit fram till att 11,4 procent av de väljare som 2010 röstade på Moderaterna, övergav sitt tidigare parti för att i årets riksdagsval istället rösta på Sverigedemokraterna. Det är en större andel än andelen väljare som istället sökte sig till Socialdemokraterna.

Det som fick M-väljarna att överge Reinfeldt för Åkesson var framförallt frågor som berör invandring, lag- och ordning samt äldreomsorgen. Fredrik Reinfeldts vänsterextrema appell under valrörelsen om att öppna Sveriges gränser för bidragsinvandring från tredje världen gick inte hem i denna väljarkategori.

Oscarsson skriver dessutom att de som röstar på SD i lägre utsträckning gör så av traditionell ideologisk övertygelse. Istället är det "andra ideologiska dimensioner än vänster-höger" som styr SD-väljarnas partival.

SD-väljare mest trogna
Oscarsson har kartlagt väljarströmmarna för samtliga partier och kommit fram till att Sverigedemokraterna har de mest trogna väljarna. Över 85 procent av dem som röstade på partiet 2010 röstade på partiet i år igen. Minst trogna väljare har Miljöpartiet och Folkpartiet som i år tappade mer än hälften av sina väljare från 2010.


Ekonominyheter

Svenskt luftskepp ska flyga miljardärer till Nordpolen

Priset: 600.000 kronor för en kabin.. "I nästa steg vill vi bredda och flyga till exempel mellan London och Berlin."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "När Schulman skriver 'äntligen' och andra gillar det så ger det oss en liten inblick i hur de fungerar."0 Plus

Vetenskap

Ny svensk metod upptäcker politikerförakt automatiskt. AI reagerar när politiker beskrivs som "idiot" eller "kärring".0 

USA byter kön på 8-åringar. Allt fler liberaler lämnar in sina barn för könsbyte.0