Ulf Kristersson (M).

M-ledaren vill ha mer EU och mindre nationalism

Publicerad 17 maj 2018 kl 13.35

Inrikes. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill ha ett större EU där fokus ska ligga på sådant som invandring, handel och klimat. Samtidigt vill han att Sverige ska ta en mer aktiv roll och driva på samarbetet, säger han enligt Europaportalen. Den växande nationalismen måste bekämpas.

Gilla artikeln på Facebook

EU ska bli större och utöka samarbetet kring områden som invandring, gränskontroller, handel, klimat och forskning.

Det tycker Moderatledaren Ulf Kristersson.

Eftersom tjänstesektorn är den största inom EU vill han se ännu mer öppenhet där. Som det ser ut idag är 60 procent av tjänstemarknaden i andra EU-länder stängd för handel, enligt Kristersson.

Att Storbritannien lämnar EU kommer bland annat innebär att de länder som inte är med i euron försvagas, men också att Frankrike kommer få en mer betydande roll. Ulf Kristersson uppmanar därför människor att börja plugga franska.

Något som oroar honom är den växande nationalismen i Europa, som enligt Kristersson hotar EU-samarbetet. Därför vill han att Sverige kliver fram, höjer rösten och tar en mer aktiv roll för EU.

– Nu byggs det fler murar än det rivs. I många länder är nationalismen mer lockande än internationalism. Det är inte en tid att stå vid sidan och mest avvakta. Istället måste svensk Europapolitik drivas framåt av oss som är för samarbetet, inte av dem som i grunden mer eller mindre är emot, sade Kristersson i ett tal på onsdagen enligt Europaportalen.

Ulf Kristersson vill inte idag ansluta Sverige till eurosamarbetet EMU, trots att han röstade för det i folkomröstningen 2003. Detta eftersom folkviljan är emot. Men i framtiden kan han tänka sig att gå med.

Han vill också se ett större EU med fler medlemsländer. Alla som uppfyller kraven ska tas med i unionen, enligt M-ledaren.


Nyheter från förstasidan

Trump förkastar globalismen: "Jag är nationalist"

Fördömde vänstern som "makthungriga globalister" "Man får inte använda det ordet. Men vet ni vad jag är? Jag är en nationalist!"0 

Ekonominyheter

Kraftigt trendbrott: Allt fler tror på boprisras

Andelen som tror på sjunkande priser har fördubblats på ett år.. "Fler inser att utvecklingen inte kan fortsätta på samma sätt i all evighet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Inrikes

SD vill införa tidsgräns för regeringsbildning

Kräver en ändring i grundlagen.. "Skulle sannolikt öka incitamenten för att få partierna att samtala och förhandla med varandra."0 

SVT-chef blir vice vd på Dramaten

Hoppar från den statliga tv-kanalen till Dramaten.. "Det finns nog en hel del likheter mellan SVT och Dramaten."0 

Sidor

Vetenskap

Svenska forskare kan ha hittat nyckeln till att behandla akne. Forskargruppen "väldigt entusiastisk."0 Plus

Fyndet: Fossiler efter 700 miljoner år gamla djur. Studie bekräftar forskning som tidigare inte godtogs av det vetenskapliga samfundet.0 

Kultur

Problematiskt: Prinsen kysser Snövit utan samtycke. Feministisk kritik mot klassikern.0 Plus

Pippi Långstrump skrivs om: Blir hemlös rom i Rinkeby. Flyttar från Villa Villekulla till övergiven bil i förorten.0