Ulf Kristersson (M).

M-ledaren vill ha mer EU och mindre nationalism

Publicerad 17 maj 2018 kl 13.35

Inrikes. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill ha ett större EU där fokus ska ligga på sådant som invandring, handel och klimat. Samtidigt vill han att Sverige ska ta en mer aktiv roll och driva på samarbetet, säger han enligt Europaportalen. Den växande nationalismen måste bekämpas.

Gilla artikeln på Facebook

EU ska bli större och utöka samarbetet kring områden som invandring, gränskontroller, handel, klimat och forskning.

Det tycker Moderatledaren Ulf Kristersson.

Eftersom tjänstesektorn är den största inom EU vill han se ännu mer öppenhet där. Som det ser ut idag är 60 procent av tjänstemarknaden i andra EU-länder stängd för handel, enligt Kristersson.

Att Storbritannien lämnar EU kommer bland annat innebär att de länder som inte är med i euron försvagas, men också att Frankrike kommer få en mer betydande roll. Ulf Kristersson uppmanar därför människor att börja plugga franska.

Något som oroar honom är den växande nationalismen i Europa, som enligt Kristersson hotar EU-samarbetet. Därför vill han att Sverige kliver fram, höjer rösten och tar en mer aktiv roll för EU.

– Nu byggs det fler murar än det rivs. I många länder är nationalismen mer lockande än internationalism. Det är inte en tid att stå vid sidan och mest avvakta. Istället måste svensk Europapolitik drivas framåt av oss som är för samarbetet, inte av dem som i grunden mer eller mindre är emot, sade Kristersson i ett tal på onsdagen enligt Europaportalen.

Ulf Kristersson vill inte idag ansluta Sverige till eurosamarbetet EMU, trots att han röstade för det i folkomröstningen 2003. Detta eftersom folkviljan är emot. Men i framtiden kan han tänka sig att gå med.

Han vill också se ett större EU med fler medlemsländer. Alla som uppfyller kraven ska tas med i unionen, enligt M-ledaren.


Ekonominyheter

Rotschild orolig för världsordningen

Dollarn kan sluta vara världsvaluta.. Ledare som Trump samarbetar inte med andra, varnar bankiren.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Vetenskap

Hajarna påverkas av dinosauriedödande asteroiden – än idag. Lever ännu med sviterna av en katastrof för 66 miljoner år sedan.0 

Unik svensk miniubåt tas i bruk. Ska studera havsbotten på stora djup.0 Plus

Kultur

Afrikanskättad skådis kan bli nästa James Bond – "Tiden är inne". Producenten öppnar dörren för svart James Bond.0 Plus