Mikael Damberg (S) och Tomas Eneroth (S) har blivit utskrattade efter det feministiska tilltaget.

Manliga S-ministrar hånas – poserade i "knytblusar"

Publicerad 15 april 2018 kl 09.20

Inrikes. De manliga S-ministrarna Mikael Damberg och Tomas Eneroth får utstå förolämpningar och hån på sociala medier efter att ha poserat i knytblusar som en del av en feministisk kampanj.

Gilla artikeln på Facebook

Hela det svenska etablissemanget ställde sig som väntat på samma sida i den falangstrid som har drabbat Svenska Akademien.

I princip är alla överens om att den 56-åriga feministen Sara Danius tvingades avgå från posten som ständig sekreterare eftersom "hon är kvinna".

Men när flera manliga ministrar började posta bilder på sig själva iklädda "knytblusar" för att hylla 56-åringen var det ändå många som tyckte att det hela hade gått lite för långt.

Det började med att närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) på fredagen twittrade ut en bild på sig själv och sina medarbetare:

Det dröjde inte lång tid förrän infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) svarade med en egen bild. Den 51-årige yrkespolitikern hade dock improviserat genom att knyta ihop sin slips:

Även vänsterakademikern Peter Englund, en av dem som har lämnat Svenska Akademien, ville vara med på ett hörn och postade en bild på en knytblus på Instagram. 61-åringen valde dock att inte ta steget att själv posera framför kameran iklädd blusen.

De manliga S-ministrarnas tilltag har väckt hånfulla reaktioner på Twitter.

"Heliga guds moder vilka töntar ni är, vad f*n har vi gjort för att förtjäna er? Har vi inte riktiga problem i det här landet?" frågar sig signaturen Gullveig till exempel.

"Ni är ett stort skämt. En skam för Sverige", skriver Christian Wallgren.

Fler reaktioner från Twitter:


Nyheter från förstasidan

Regeringens plötsliga utspel: Ska utvisa alla kriminella utlänningar

Hävdar man vill införa en ny huvudregel för utvisningar. "Är du inte svensk medborgare och begår brott i Sverige, då ska utgångspunkten vara utvisning."0 

Ekonominyheter

Rotschild orolig för världsordningen

Dollarn kan sluta vara världsvaluta.. Ledare som Trump samarbetar inte med andra, varnar bankiren.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Mer från Inrikes

Åkesson: Muslimer som vill bygga moskéer ska lämna landet

Kräver att invandrare ska anpassa sig.. "Den som kräver att få bygga stora moskékomplex med minareter får bo i ett annat land."0 

Alliansen i Stockholm nobbar SD – vill hellre samarbeta med MP

"Vi kommer aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna.". Föredrar blocköverskridande samtal med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.0 

Sidor

Vetenskap

Hajarna påverkas av dinosauriedödande asteroiden – än idag. Lever ännu med sviterna av en katastrof för 66 miljoner år sedan.0 

Unik svensk miniubåt tas i bruk. Ska studera havsbotten på stora djup.0 Plus

Kultur

Afrikanskättad skådis kan bli nästa James Bond – "Tiden är inne". Producenten öppnar dörren för svart James Bond.0 Plus