Initiativtagare Emma Knyckare. Festivalen skulle lösa landets sexualbrott genom en festival utan "cis-män".

Mansfri festival fälls för diskriminering

Publicerad 17 december 2018 kl 17.15

Inrikes. Den feministiska mansfria festivalen "Statement" i Göteborg prickas nu av DO, Diskrimineringsombudsmannen. Det uppger myndigheten i ett beslut på måndagen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var sommaren 2017 som SR-programledaren Emma Knyckare lanserade idén om en "mansfri" rockfestival. Detta som ett svar på alla sexövergrepp på festivaler i Sverige som eskalerade efter 2015.

Feministerna ville först banna alla män från festivalen.

Nu klargör Diskrimineringsombudsmannen att det är diskriminering bara att beskriva en festival som "mansfri”, vilket gjordes.

"Det var en överträdelse av diskrimineringsförbudet när det på musikfestivalen Statements hemsida och i uttalanden från företrädare inför festivalen framgick att cis-män inte skulle beredas inträde till festivalen", skriver DO efter sin tillsyn mot föreningen Statement.

Av praxis från EU-domstolen framgår nämligen att information och offentliga uttalanden som "tydligt avskräcker" personer som omfattas av en så kallad diskrimineringsgrund från att medverka i en verksamhet i sig är att betrakta som diskriminering, påpekar DO. Detta gäller oavsett om någon enskild person verkligen lidit skada.

"Därmed är DO:s slutsats efter tillsynen att föreningen Statements agerande inför festivalen har inneburit en överträdelse av diskrimineringsförbudet på ett sätt som har samband med kön", skriver myndigheten.

Däremot fann inte utredningen att någon person i praktiken diskriminerades då festivalen genomfördes i augusti i år.

"Under utredningen har det framkommit att föreningen bakom festivalen har gjort skillnad mellan hur arrangemanget har presenterats på föreningens hemsida samt i uttalanden i media, och hur man har agerat i samband med genomförandet, då det i samband med inträdet inte har gjorts någon åtskillnad mellan besökare grundat på kön."

På festivalens hemsida lyser män med sin frånvaro. I stället visas bilder med festande kvinnor – och på flickor som kysser varandra.

Det feministiska uttrycket "cis", som ofta används nedsättande om vita män, beskrivs på Wikipedia som en person "vars biologiska kön överensstämmer med deras juridiska, sociala och upplevda kön".


Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Inrikes

Sidor

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus