I TV4 Nyhetsmorgon på lördagen gick statsvetaren Marcus Oscarsson djupare in i frågan om att SD-väljare, men även V-väljare, känner sig illa behandlade. Han ser frågan som så allvarlig, att han använde större delen av "Marcus svarar och förklarar" till att besvara den.

Marcus Oscarsson: "Om jag säger att Åkesson vann en debatt, då kallas TV4 för nazist-tv"

Publicerad 23 februari 2019 kl 16.11

Media. TV4:s statsvetare Marcus Oscarsson gillar inte riktigt hur Sverigedemokraterna behandlas av media och andra partier, framgick av lördagens TV4 Nyhetsmorgon. Debatt och medierapportering bör vara mer saklig, tycker han.

Gilla artikeln på Facebook

Statsvetaren Marcus Oscarsson, känd från TV4, tog i lördagens Nyhetsmorgon upp frågan om att SD- och V-väljare känner sig mobbade på grund av sin politiska tillhörighet.

Oscarsson ser allvarligt på frågan, och påpekade att "SD-väljare är lika mycket värda som andra". Det är en självklarhet, sade han.

Han menade att såväl andra partier, det egna partiet och media bär ett ansvar för detta.

Självklart måste alla partier tåla saklig kritik, men mycket kritik är också osaklig, förklarade han. Oscarsson menar bland annat SD blir kallade för fula saker, som indirekt då riktas mot väljarna.

Rapporterar man om oegentligheter i SD, ska detsamma göras mot andra partier, enligt statsvetaren.

Oscarsson anser också det är olämpligt att kalla V och SD för "ytterkantspartier", i stället borde partiernas sakpolitik kritiseras.

Att kalla varandra för "dumma saker" är fullständigt fel, enligt den populäre statsvetaren. Däremot måste Sverigedemokraterna också acceptera att andra inte vill samarbeta med dem. Marcus Oscarsson anser att både V och SD borde göra upp med sin historia i vitböcker, om man vill ha bättre samarbeten med andra partier.

Media har också ett stort ansvar att vara sakliga och korrekta.

– När vi har haft partiledardebatter så har vi utsett vinnare, guld, silver, brons. Jag kan säga att Jan Björklund, Stefan Löfven, Annie Lööf eller Ulf Kristersson vann debatten, men säger jag att Jimmie Åkesson vann debatten, då kommer det direkt massa arga mejl om att TV4 är nazist-tv. "Hur kan Jimmie Åkesson utses till vinnare? Är ni dumma i huvudet?", sade Marcus Oscarsson.

– Ja, men om han var bäst i debatten måste jag ju säga att han var det. Man kan inte låtsas eller inte våga säga det för att folk blir arga. Det måste vara rättvist. Alla partier måste behandlas lika.

Enligt Oscarsson måste alla, såväl tidningar som användare i sociala medier, bidra till en bättre samtalston i Sverige.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus