Massgripanden av aktivister i Egypten

Publicerad 1 juli 2015 kl 12.17

Utrikes. De egyptiska myndigheterna skyr inga medel för att krossa de unga aktivister som opponerar sig mot regimen, uppger Amnesty International i en ny rapport.

Dela artikeln

Rapporten redogör för 14 enskilda fall som exempel på de tusentals ungdomar som godtyckligt gripits i samband med protester och fängslats i Egypten under de senaste två åren.

– Två år efter att president Mursi störtats har massprotesterna ersatts med massarresteringar. De egyptiska myndigheterna krossar en hel generations förhoppningarna om en ljusare framtid, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

Drygt ett år efter att president Abdel Fattah al-Sisi tog makten från den folkvalde islamistpresidenten Muhammad Mursi i en statskupp syns inga tecken på att förtrycket ska minska, enligt Amnesty. Minst 41.000 personer har gripits, åtalats för brott och dömts i bristfälliga rättegångar.

– De fängslade är alltifrån hyllade ungdomsledare och människorättsförsvarare till studenter som gripits för att burit t-shirts med slogans mot tortyr.

Protestlagen som antogs i november 2013 ger myndigheterna rätt att gripa och åtala fredliga demonstranter på lösa grunder. Deltar fler än tio personer i protesten är den olaglig om inte myndigheterna gett sitt tillstånd. Lagen ger även säkerhetsstyrkorna omfattande befogenheter att använda våld, även dödligt våld mot demonstranter.

Tillslagen som började med att president Mursi och många av hans anhängare greps i juli 2013 har nu spritt sig över hela det politiska spektrat i Egypten.

En ny arresteringsvåg genomfördes helt nyligen då minst 160 personer greps. Myndigheterna försvarar sina hårda metoder med att de värnar om säkerheten i landet. Men även om enstaka demonstranter har använt våld, har säkerhetsstyrkornas våld enligt Amnesty saknat all proportion.

Samtidigt har ledare från inflytelserika EU-länder som Frankrike, Italien och Tyskland haft möten med president Abdel Fattah al-Sisi och inget tyder på att det människorättsläget i landet har funnits med på dagordningen.

Dagen efter att president Morsi dömdes till döden bjöd Storbritannien in al-Sisi till samtal. I mars meddelade USA att frysningen av vapenleveranser till Egypten hävts och att de egyptiska säkerhetsstyrkorna och militären skulle få fortsatt stöd från USA.

– Det är verkligen hyckleri när Egyptens partners tävlar om lukrativa affärer med bland annat polisutrustning som används för att kränka mänskliga rättigheter. Världens ledare bryter mot sina löften om stöd till de unga människor som deltog i protestvågen som ledde till president Mubaraks fall i februari 2011, säger Hassiba Hadj Sahraoui.


"Hörde mystiska ljud." Kravaller när polisen ingrep efter bisarra fyndet.0 Plus

Högsta siffran sedan röda armén. Statistiken visar att män från ett visst folkslag "specialiserat sig" på just sexualbrott – gissa vilket.0 Plus

Ekonominyheter

IMF: Rysk ekonomi går bäst i hela den civiliserade världen

Trots kriget och sanktionerna.. Slår alla avancerade ekonomier i tillväxt, enligt prognos.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Kommunen: "Olämpligt". Nu tvingas den enda öppet homosexuelle ledamoten sluta i barn- och familjenämnden.0 Plus

Vetenskap

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest. Värsta man kan tycka – trots att det är sant.0 

Linköpingsforskare har skapat atomlager av guld. Döper nya supertunna materialet till "guldén".0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0