Fallet Zimmerman

Media skapar ras­motsättningar i USA

Publicerad 23 mars 2012 kl 20.07

Utrikes.Den svarta medborgarrättsrörelsen i USA är på krigsstigen efter det att en gärningsman som sköt ihjäl en 17-årig afroamerikan inte ännu arresterats. Media ställer frågan om vit rasism på sin spets, men mörkar av någon anledning gärningsmannens egentliga etnicitet.

Gilla artikeln på Facebook

I slutet av februari dödades den afroamerikanske ynglingen Trayvon Martin i Florida av George Zimmerman.

George Zimmerman, som själv tagit på sig uppgiften att skydda sitt bostadsområde mot brottslighet, hävdar att han dödade Trayvon Martin i självförsvar och han har än så länge inte blivit arresterad av Orlandopolisen.

Även om dödsskjutningar med afroamerikanska brottsoffer utförda av afroamerikanska gärningsmän är vanliga i USA så har just Trayvon Martins död väckt stor ilska hos svarta amerikaner och en namninsamling för att få George Zimmerman arresterad har hittills 900 000 underskrifter.

Medierapporteringen av fallet har fått afroamerikaner över hela USA att reagera och det framställs i media att mordet har rasistiska förtecken. Reuters går ut med uppgiften att George Zimmerman är vit och NY Daily News ställer sig frågan hur polisen skulle agerat om Trayvon Martin vore vit och om George Zimmerman vore färgad.

Uppståndelsen kring dödsskjutningen har tvingat president Barack Obama att uttala sig och den hätska stämningen mot amerikaner av europeiskt ursprung nådde igår torsdag en ny kokpunkt då pastor Al Sharpton arrangerade ett protestmöte i Sanford, Florida. Protestmötet lockade 20 000 deltagare.

Även svensk media förkunnar att det var en vit amerikan som dödade en afroamerikan.

– Det har länge funnits spänningar mellan svarta och vita i USA och det är spänningar som finns än idag, förklarar Dag Blanck, lektor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet till SR.

Dagens TT-artikel utelämnar förövarens ursprung och fokuserar istället på att Trayvon Martin sköts "för att han var svart" och att "rasfrågan nu hamnat i fokus" i USA.

Det både amerikansk och svensk media missar i sin rapportering är att George Zimmerman inte är av västeuropeiskt ursprung - utan är spansktalande latinamerikan.

George Zimmermans etniska tillhörighet bekräftas i ett uttalande gjort av hans familj i Orlando Sentinel.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Charlie Weimers (SD) i SVT: Det är Liberalernas politik som har gjort Europa otryggt

Frustrerad SD-kandidat fick inget svar från Karin Karlsbro (L). "Det hade varit jättebra om Liberalerna hade förhållit sig till verkligheten och sett att deras egen politik lett till ett mindre öppet och mindre tryggt Europa."0 

Ekonominyheter

Euron på 10,82. Samtidigt faller valutan mot dollarn till 9,63 kronor per dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

DNA från 10.000 år gammal svensk hittat – i tuggummi. Äldsta mänskliga DNA-fyndet i Skandinavien hittills.0 Plus

Ny studie: Vanliga finnar ger cancer. Forskarna: Så drabbas du av fenomenet.0 Plus