Merkels efterträdare tänker strama åt invandringen: "Vi har lärt oss vår läxa"

Publicerad 12 februari 2019 kl 18.40

Utrikes. Angela Merkels efterträdare Annegret Kramp-Karrenbauer lägger nu om CDU:s invandringspolitik i grunden. Hon ska strama åt inflödet, uppger Deutsche Welle.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Annegret Kramp-Karrenbauer, som i december efterträdde Angela Merkel som partiledare för tyska Kristdemokraterna, CDU, och som också kan bli landets nästa förbundskansler, som nu vill strama åt landets invandringspolitik.

Den politik som Merkel bedrev och som öppnade upp Tysklands dörrar för hundratusentals utomeuropeiska invandrare i samband med asylvågen 2015, ska man absolut inte tillbaka till.

Tvärtom ska partiet nu agera direkt emot en sådan politik.

– Vi måste göra allt vi kan för att förhindra att detta händer igen. Vi har lärt oss vår läxa, säger Kramp-Karrenbauer enligt Deutsche Welle.

Dessutom vill den nya partiledaren införa en "omfattande och slutlig övervakning av invandringen". Meningen är att bygga upp ett sorts varningssystem som ska larma om en ny så kallad flyktingvåg mot Europa är på väg att uppstå, skriver den tyska tidningen.

Samtidigt påpekar CDU-ledaren att hon står upp för asylrätten, som sedan andra världskriget är inskriven i den tyska grundlagen. Men de som missbrukar asylrätten, ska skickas en "tydlig signal", säger hon och påpekar att Tyskland är en rättsstat som inte kommer låta sig utnyttjas.

Enligt Annegret Kramp-Karrenbauer ska asylansökningar hanteras vid EU:s yttre gränser, EU:s gränspolis Frontex ska få 10.000 nya poliser, Tyskland ska fortsätta ha en egen gränskontroll och den tyska polisen ska även få utökade befogenheter att agera mot illegala invandrare.

Det är CDU:s nya invandringspolitik.

I en ledare i GP skriver Håkan Boström att Kramp-Karrenbauer "visar vägen för Europa" och att "Europa kan inte ha en oreglerad invandring". Men samtidigt som Tyskland stramar åt, har alltså S, MP, C och L kommit överens om Sverige ska öka invandringen.


Ekonominyheter

Regeringen skärper 3:12-reglerna

Täpper till möjlighet till lägre skatt.. Riskerar att öka klyftorna mellan fattiga företagare och rika anställda.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus