Mike Pompeo hyllade nationalism i Davos: "Det blåser nya vindar"

Publicerad 22 januari 2019 kl 21.16

Utrikes. Det blåser nya anti-globalistiska vindar i världen. Det var budskapet från USA:s utrikesminister Mike Pompeo när han via videolänk talade till världsledarna i Davos.

Gilla artikeln på Facebook

På grund av de inrikespolitiska problemen i USA har Donald Trump inte skickat någon delegation till årets toppmöte i Davos.

Dock framförde utrikesminister Mike Pompeo ett tal i nationens anda via videolänk.

– Människor ställer frågor som inte har blivit frågade eller åtminstone inte blivit tagna seriöst på väldigt länge. Är ekonomisk globalism verkligen bra? Skyddar politikerna oss från terrorism? Arbetar de för att skydda våra nationella intressen utomlands?, sade han.

Enligt Pompeo har folk över hela världen förkastat politiker som inte representerar dem. Han gav exempel som Italiens nya regering, Brexit och valet av Donald Trump, som något positivt.

– Nya vindar blåser över världen. Den centrala frågan är: tyder de på bra väder, eller på mörk storm? Är detta avbrott bra eller dåligt? Jag menar att det är en bra utveckling. Vi omfamnar tidlösa sanningar. Sanningar som dessa: Nationer är viktiga. Ingen internationell kropp kan representera ett folk så bra som dess egen ledare. Starka gränser, är grunden för starka nationer. Det är så vi håller vårt folk tryggt och skyddar vår suveränitet, fortsatte utrikesministern.

Brittiska The Telegraph menar att Mike Pompeo släppte en "anti-globalistisk stinkbomb i Davos". Enligt tidningen hyllade han den återuppväcka nationen och de "populistiska rörelser" som Västvärlden sett de senaste åren som något positivt.


Nyheter från förstasidan

50 personer i slagsmål i Upplands Väsby – polisen utsattes för stenkastning

Stöket fortsatte från eftermiddag till kväll. Personer misshandlades med tillhyggen och på kvällens greps flera förövare för våldsamt upplopp.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen om den politiskt inkorrekte libertarianen Hans-Hermann Hoppe.0 Plus

Vetenskap

Stenålderns européer "mycket mer rörliga" än man trott. C14-dateringar av megalitgravar målar upp en helt ny bild.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus