Januariblåsningen

Morgan Johansson stöder ny asylgrund för invandrare som är "väldigt sjuka"

Publicerad 16 februari 2019 kl 13.03

Inrikes. Migrationsminister Morgan Johansson (S) bekräftar nu att regeringen ska utreda en ny asylgrund för invandrare, en så kallad "humanitär skyddsgrund". Sedan vill han dock inte gå längre, försäkrar han i en intervju med TT på lördagen.

Gilla artikeln på Facebook

Förutom att regeringen i sommar kommer återinföra en mer generös familjeåterförening för invandrare, ska man också utreda en ny asylgrund, en så kallad humanitär skyddsgrund.

Detta i enligt med regeringsuppgörelsen mellan S, MP, C och L.

Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson har tidigare i Ekot förklarat att det kan handla om ensamma och svårt sjuka invandrare.

Redan då höll migrationsminister Morgan Johansson med om att en sådan asylmöjlighet vore rimlig.

– Vi har väl alla sett att det finns sådana väldigt ömmande fall som man i dag, inom ramen för dagens lagstiftning inte kan ta hänsyn till och det här har vi då velat att man ska rätta till i förhållande till dagens lagstiftning, sade han då till SR Ekot.

Till TT säger han idag att den nya asylgrunden ska gälla "de mest sårbara fallen" och invandrare som är "väldigt sjuka".

Sedan vill han dock inte gå längre, lovar han. 

– Utrymmet för att gå längre i liberalare riktning är väldigt litet, förklarar Johansson för TT.

Han menar att Sverige inte kan skilja sig allt för mycket från andra EU-länders invandringspolitik, då kommer situationen från 2015 upprepas.

Morgan Johansson är också lyrisk till att den så kallade EBO-lagen inte längre kommer tillåta invandrare att bosätta sig var de vill. Enligt migrationsministern är det denna lag som i 25 års tid skapat segregationen i Sverige, eftersom invandrarna samlat sig i samma områden. Han tycker det är "fantastiskt skönt" att systemet nu skrotas.


Nyheter från förstasidan

Jean-Claude Juncker: "Dessa dumma nationalister som älskar sina länder"

Hävdar att EU är en "fredsgud". "Dessa populister, nationalister, dumma nationalister, är kära i sina egna länder och gillar inte andra."0 

Ekonominyheter

Busslinjer dras in – har inte råd att tanka

Kronraset slår hårt mot småländsk kollektivtrafik.. Linjer dras in i Kalmar, Oskarshamn och Västervik när Riksbanken går "all-in" för att rädda bostadsmarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Liberal hysteri när ledarskribent använder g-ordet. Angriper ordval när argumenten tryter, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Sidor

Vetenskap

Slipp myggen – med ränder på kroppen. Sambandet för första gången bevisat.0 

Gener bakom val att skaffa hund. Står för mer än halva förklaringen till att man blir hundägare.0