MP frångår praxis – röstar mot Björn Söder

Publicerad 23 september 2018 kl 13.13

Inrikes. Miljöpartiet kommer att frångå praxis i riksdagen och rösta för Vänsterpartiets kandidat till andre vice talman, rapporterar Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

Miljöpartiet meddelade idag att de som väntat kommer att stödja Socialdemokraternas kandidat till talman, Åsa Lindestam.

Däremot kommer partiet aktivt att motarbeta utnämningen av Björn Söder till andre vice talman. Detta genom att istället rösta på Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornave.

– Vi tycker inte att Björn Söder är en bra representant för Sverige. Hans uttalanden om samer och judar är oacceptabla. Det är redan så att de borgerliga partierna frångår praxis om att det är storleken på partier som ska avgöra. Då ser inte vi någon anledning till att det ska följas i den voteringen heller, säger Maria Ferm enligt SR.

Praxis i riksdagen är sedan tidigare att släppa fram det tredje största partiets kandidat till andre vice talman. 

MP och V har tillsammans inte tillräckligt med mandat i riksdagen för att Fornave ska få fler röster än Söder. Utgången hänger alltså på hur Socialdemokraterna agerar under måndagens omröstning. Allianspartierna har sedan tidigare meddelat att de kommer att lägga ned sina röster.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Joakim Andersen har läst Jim Goads nya bok Whiteness – The original sin.0 Plus

Vetenskap

Språkbegåvade har tjockare hjärna. Ju tjockare hjärnbark desto enklare lära sig nytt språk.0 

Kultur

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus