Ur kvällens Kalla fakta.

Muslimsk friskola tvingar flickor sitta längst bak i bussen

Publicerad 4 april 2017 kl 13.23

Inrikes. Den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Stockholms­förorten Vällingby använder en könsuppdelad skolbuss åt sina elever. Flickorna tvingas gå in i bussens bakre dörrar, medan pojkarna går in längst fram. Det avslöjar TV4:s Kalla fakta.

Gilla artikeln på Facebook

I kvällens Kalla fakta visar reportern Helena Gissén hur den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby i Stockholm segregerar eleverna efter kön när de ska åka buss.

Skolan har en helt egen skolbuss som varje morgon hämtar upp eleverna som går i förskolan och på lågstadiet. När barnen slutar, kommer bussen tillbaka och kör hem dem.

På bilder ser man hur flickorna går in längst bak i bussen och alla pojkar i dörren där fram.

Programmet visar tydligt hur personalen delar upp eleverna efter kön, skriver Expressen.

Kalla fakta följer efter bussen vid ett flertal tillfällen och varje gång ser det likadant ut. När reportern konfronterar skolans rektor Hussein Ibrahim, vill denne inte uttala sig och hotar istället att skicka polisen på TV4:s journalister.

Devin Rexvid, doktorand i socialt arbete vid Umeå universitet, säger till Expressen att Al-Azharskolans "segregationsbuss" kan jämföras med Alabama i USA på 1950-talet, där svarta tvingades sitta bak på bussarna och vita fick sitta längst fram.

Kvällens Kalla fakta granskar också självutnämnda så kallade moralpoliser i flera förorter som trakasserar kvinnor som inte följer deras islamska regler. Att dricka vin på sin balkong eller att ha hund, vilket ses som smutsigt, är sådant som inte accepteras. Kalla fakta berättar om svenskan Marie, 31, som blev så allvarligt hotad att hon tingades flytta från Stockholmsförorten Hjulsta.

– När man kastade gatsten efter mig och mina hundar och skrek att man ska bränna mina hundar, det var droppen, säger hon.

Kalla fakta sänds kl 21.00 i TV4.


Nyheter från förstasidan

Trump förkastar globalismen: "Jag är nationalist"

Fördömde vänstern som "makthungriga globalister" "Man får inte använda det ordet. Men vet ni vad jag är? Jag är en nationalist!"0 

Ekonominyheter

Kraftigt trendbrott: Allt fler tror på boprisras

Andelen som tror på sjunkande priser har fördubblats på ett år.. "Fler inser att utvecklingen inte kan fortsätta på samma sätt i all evighet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Inrikes

SD vill införa tidsgräns för regeringsbildning

Kräver en ändring i grundlagen.. "Skulle sannolikt öka incitamenten för att få partierna att samtala och förhandla med varandra."0 

SVT-chef blir vice vd på Dramaten

Hoppar från den statliga tv-kanalen till Dramaten.. "Det finns nog en hel del likheter mellan SVT och Dramaten."0 

Sidor

Vetenskap

Svenska forskare kan ha hittat nyckeln till att behandla akne. Forskargruppen "väldigt entusiastisk."0 Plus

Fyndet: Fossiler efter 700 miljoner år gamla djur. Studie bekräftar forskning som tidigare inte godtogs av det vetenskapliga samfundet.0 

Kultur

Problematiskt: Prinsen kysser Snövit utan samtycke. Feministisk kritik mot klassikern.0 Plus

Pippi Långstrump skrivs om: Blir hemlös rom i Rinkeby. Flyttar från Villa Villekulla till övergiven bil i förorten.0