Myndighet beställer skottsäkra glas för 18 miljoner kronor – ska skydda mot "terror"

Publicerad 13 mars 2018 kl 09.12

Utrikes. Under mycket hysch hysch har en myndighet någonstans i Sverige beställt skottsäkra och explosionssäkra fönster och dörrar för 18 miljoner kronor. Köparen är jättehemlig, rapporterar 8till5.se. Enligt ett pressmeddelande så ska produkterna dock skydda mot "terrorangrepp".

Gilla artikeln på Facebook

Det är fönstertillverkaren Hammerglass i Förslöv som fått sin största beställning någonstans.

Enligt 8till5.se handlar det om en fastighet som tillhör en svensk myndighet som nu beställt skottsäkra och explosionssäkra fönster och dörrar till ett värde av 18 miljoner kronor.

Dock råder "mycket stränga sekretesskrav", som gör att bolaget inte får berätta vem beställaren är eller var i Sverige varorna ska installeras.

Det ska dock handla om en så kallad uppgradering av fastigheten i fråga, den ska alltså bli säkrare.

Produkterna från Hammerglass uppges vara 300 gånger starkare än normalt glas och klara explosioner från så mycket som 100 kilo TNT.

I ett pressmeddelande om rekordbeställningen pratar Hammerglass affärsområdeschef, Torbjörn Timmermans, om hoten från "terrorangrepp".

– Fortfarande är det många som tror att det räcker att ha en skyddsfilm på insidan av rutan för att stå emot terrorangrepp. Tyvärr visar både erfarenhet och tester att inte ens klassade filmer hjälper i särskild hög grad. I 9 fall av 10 saknas dessutom möjlighet att förankra filmen i fönsterkarmen på ett korrekt sätt, vilket innebär att hela glaspaketet åker in i rummet vid ett kraftigt angrepp. Vi lever i en värld med ständigt ökande risk för terrorangrepp och allt fler inser vikten av att ha rätt typ av skydd om något skulle hända, säger han.

Enligt företaget så har försäljningen ökat kraftigt det senaste året.

– Vi ökade omsättningen med 80 procent från 2016 till 2017 och redan vid utgången av februari i år hade vi 2018 års budget hemma, säger Bengt Nilsson, vd för Hammerglass.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Öppet brev. Youtube-profilen Angry Foreigner: "Expressen talar inte för folket".0 

Vetenskap

Film visar: Buggar troligen bakom självkörande Uber-taxis dödskrasch. Offret korsade vägen med fri sikt till bilen.0 

Så kan kvinnor minska risken för demens – med 100 procent. Hundratals svenska medelålders kvinnor i banbrytande nya studien.0 Plus

Kultur

SVT slutar sända studentsången från Lund: "Vi vill skildra olika traditioner". Älskad tradition försvinner när SVT vill ha mer pluralistisk sändning.0