Stadshuset i Kristianstad.

Narkotikadömd invandrare inledde samarbete med SD – stängs av från V

Publicerad 16 november 2018 kl 19.22

Inrikes. Det stormar i lokalpolitiken i Kristianstad. Detta sedan en narkotikadömd invandrare invald för Vänsterpartiet inlett ett samarbete med Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet har nu stängt av Abdikarim Hassan från partiets verksamhet under tiden en utredning pågår, uppger P4 Kristianstad.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Abdikarim Hassan som rör om i den politiska grytan i Kristianstad. Han bor i förorten Gamlegården och kom till Sverige som sexåring 1992.

Genom personröster blev Hassan invald i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet men har nu blivit politisk vilde.

Det har visat sig att han dömts sex gångar, bland annat till sex månaders fängelse för narkotikabrott 2005 och 2015 till dagsböter för olovlig körning, uppger SVT Skåne.

Vänsterpartiet menar att Hassan försökt dölja sin brottsliga bakgrund. Partiet har nu inlett en utredning och tills vidare stängt av honom från verksamheten.

Men Abdikarim Hassan ska också själv ha klargjort att han inte längre vill representera Vänsterpartiet, skrev Kristianstadsbladet i måndags.

Politikern förnekar att han försökt dölja något.

– Det stämmer inte att jag har försökt dölja mitt förflutna. Det här hände för länge sedan och det har varit allmänt känt genom mitt arbete med ungdomsbrottslighet, säger Hassan till SVT.

Dessutom ska han ha inlett ett "valtekniskt samarbete" med Sverigedemokraterna, något Vänsterpartiet ogillar.

Exakt vad det samarbetet går ut på vill han inte säga. Abdikarim Hassan menar inte att han fullt ut skulle stödja SD:s politik men påpekar också för SVT att det finns "gemensamma nämnare" till partiet. Bland annat vill han motarbeta områden med hög kriminalitet, förklarar han.

Enligt Hassan är han utsatt för ett politiskt spel från Vänsterpartiets sida, och hävdar partiet motarbetat honom ända sedan han valdes in.

Sverigedemokraterna bekräftar också för SR att man inlett ett samarbete med den dömde politikern för att få fler platser i nämnderna. Hassan "backas upp av SD", skriver P4.

– Jag hade hoppats att jag aldrig skulle få sitta i fullmäktige med en narkotikadömd ledamot. Det tycker jag är skämmigt både för fullmäktige och Kristianstads kommun, sade däremot Pierre Månsson (L) under första kommunfullmäktige i tisdags enligt P4 Kristianstad, en kommentar som Abdikarim Hassan menar är orättvis.

Abdikarim Hassan anser inte heller att han lurat sina väljare på grund av att han börjat samarbeta SD. Detta eftersom de som röstat medvetet valt just honom. Många av dem skulle troligen inte ens röstat om inte han hade "sagt åt dem att det är viktigt", säger han till SVT.

Samhällsnytt ska ha varit först med nyheten om Abdikarim Hassans bakgrund, två dagar innan valet, och menar att Vänsterpartiet kände till hans bakgrund men ändå lät honom stå kvar på listorna.


Nyheter från förstasidan

Ulf Kristersson: Svenska elever behöver lära sig arabiska

Fördömde även våldsbrotten i sin barndomsstad Malmö. "Det är som en scen ur en gangsterfilm. Men det är vardag i landets tredje största stad.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om en ideologi som håller på att spåra ur i auktoritär globalism.0 

Mer från Inrikes

Ung man dog på akuten – fattades vårdplatser

Den bristande välfärden skördar nya offer.. "Platsbrist och överansträngning på personalen får konsekvenser."0 

Polisen slog till mot illegal "vapenverkstad" i Stockholm

Framställde och modifierade vapen i en lägenhet.. Fem personer är anhållna och misstänkta för synnerligen grovt vapenbrott.0 

Vänsterpolitiker vägrar skicka elever till SD-styrd kommun

Tänker inte skicka sina elever till Sölvesborg.. Menar att invandrarelever inte kommer känna sig välkomna när SD har makten.0 

Sidor

Vetenskap

Nu skickas svenska instrumentet till månens baksida. Lyfter under kvällen svensk tid.0 Plus

Världens äldsta spår av pest hittat – i svenska Falköping. Forskare gjorde fyndet i 5.000 år gammal grav.0 

Kultur

Sagan om ringen anklagas för att vara rasistisk mot orcher. Författare menar att fantasyromanens kannibalistiska figurer är utsatta för "diskriminering".0 Plus

Unikt Linnéporträtt tillbaka i Sverige. Kända teckningen har varit på villovägar under en okänd tid.0