Hackerattacken mot Sony Pictures
Ur trailer för filmen "The Interview".

Nordkorea hämnas komedifilm med hackerattack

Publicerad 5 december 2014 kl 16.34

Film. Nordkorea pekas ut som ansvariga för den omfattande hackerattacken mot Sony Pictures nyligen. Attacken ska ha utförts som hämnd för en film som företaget producerat.

Gilla artikeln på Facebook

I komedifilmen "The Interview" reser två journalister till Nordkorea för att intervjua landets store ledare Kim Jong-Un eftersom det visat sig att han är ett fan av deras TV-show. När CIA får veta att de båda journalisterna, som spelas av James Franco och Seth Rogen, fått en intervju med den nordkoreanske ledaren rekryteras de som CIA-agenter och får i uppdrag att försöka mörda Kim Jong-Un.

I somras fördömde den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA i hårda ordalag den USA-producerade filmen och kallade den ett "motbjudande försök att våga vanära Nordkoreas store ledare".

Nyhetsbyrån skrev vidare att det nordkoreanska folket är "fast beslutsamma och uthålliga för att skoningslöst krossa alla som det minsta vågar såra eller angripa landets högsta ledning" och att "de som förtalade vår högsta ledning och begick dessa fientliga handlingar mot Nordkorea aldrig kommer kunna komma undan sitt rättmätiga straff oavsett var i världen de befinner sig".

Förra månaden utsattes Sony Pictures för en omfattande hackerattack där bland annat konfidentiella uppgifter om företaget läckte ut. Många bedömare tror nu att det var Nordkorea som låg bakom hackerattacken, skriver Reuters.

I Nordkorea uppges det finnas en särskild enhet inom krigsmakten kallad "Byrå 121" som anställer landets mest begåvade IT- och datavetare för att delta i internetkrigsföring. Enligt en nordkoreansk avhoppare jobbar omkring 1.800 nordkoreaner på Byrå 121.

The Interview har premiär den 25 december i år.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

SVT:s "partsinlaga" mot KD: "Då kan ni alltså förhandla med ett främlingsfientligt parti med rötterna i nynazismen"

Nya anklagelser om partiskhet mot den skattefinansierade tv-kanalen. KD-ledaren Ebba Busch Thor förklarade att hon vill lösa Sveriges "svåra problem", fick fräckt konstaterande om "nynazism" kastat i ansiktet.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.