Norges hårda lagar: Somalier får nästan tre års fängelse – för att hon "önskade" åka till Islamiska Staten

Publicerad 7 mars 2019 kl 11.07

Utrikes. När NRK-journalisten Eirik Veum intervjuade IS-kvinnor i Syrien var det främst kvinnor från Sverige som gärna ville prata. De riskerar nämligen inget straff om de kommer tillbaka till Sverige, medan det i Norge blir hårda påföljder.

Gilla artikeln på Facebook

Sveriges senfärdiga lagstiftning gör att få, eller ingen, av de så kallade återvändande IS-terroristerna väntas kunna dömas för brott.

Detta gör att man i stället försöker vidta andra åtgärder, som i Stockholm, där politikerna inrättat en "stödtelefon" för terroristerna, och nu även ska börja "ringa och skriva brev" till dem.

Norge har däremot haft tuffa lagar länge. 

Det berättade NRK-journalisten Eirik Veum, som intervjuat IS-kvinnor i fångläger i Syrien, om i gårdagens SVT Aktuellt. I Norge kan man enligt honom få nio års fängelse enbart för att ha varit i IS "kalifat" i Syrien.

Han berättade även om ett aktuellt rättsfall i Norge.

– I veckan blev en 31-årig kvinna med somalisk bakgrund, hemmahörande i Norge, dömd till två år och nio månaders fängelse för att hon önskat att åka till Syrien. Hon kom dock aldrig dit.

Det var därför som kvinnor från Sverige gärna lät sig intervjuas av Veum, tror han, medan kvinnor från Norge höll sig borta. Kvinnorna från Sverige rentav "ville bli intervjuade" och tog själva kontakt med det norska tv-teamet. Till Sverige kan nämligen terroristerna åka tillbaka utan risk för straff, så länge ingen konkret våldshandling kan bevisas, medan de i Norge riskerar långa fängelsestraff bara för att ha varit där.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vill bli president i USA – med löfte om medborgarlön på 1.000 dollar. Men Yangs analys av automatiseringens följder är högst relevant, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Moderns infektion ger deprimerade barn. Infektion under graviditeten ger markant ökad risk för depression och autism hos barnet.0 

Svenskarna hittade sfinx i Egypten. "Enastående och överraskande."0 Plus

Kultur

Henrik Schyffert får "Stora retorikpriset". Sägs ge svenskarna "insikter" om samhället.0 

James Bond föreslås bli transa. Transsexuell föreslås spela agent 007 i nästa film.0 Plus